Planerar du att besöka Ryssland och Sankt Petersburg? Då kan det här vara en artikel för dig att läsa innan din resa. Oavsett om du planerar att hålla dig i Sankt Petersburg under hela din semester, eller om du endast passerar staden någon dag på din resa genom Ryssland, så tycker jag helt klart att Vinterpalatset och Eremitaget borde stå överst på din lista över saker att göra. Vinterpalatset är en oerhört häftig byggnad som varje år lockar mängder av turister. Besökare från hela världen vallfärdar för att få skåda tsarernas gamla palats. Och för den än mer kulturellt intresserade konstfantasten bjuder Eremitaget på flera kända verk. Mer om detta nedan!

Vinterpalatset

Ja, Vinterpalatset var tidigare hem åt de tsarer som härskade över nuvarande Ryssland. Vinterpalatset lät grundas av Peter den store år 1711 intill floden Neva. Det dåvarande palatset var relativt litet och enkelt, och såg inte alls likadant ut som det gör i dag – Vinterpalatset har nämligen byggts om hela fyra gånger sedan dess.

Första gången av Peter den store själv, bara nio år efter att den ursprungliga byggnationen stod klar. 1727 byggdes palatset sedan ut av Peter den andre, sonson till Peter den store. Året därefter blev Moskva ny huvudstad, och Vinterpalatset lämnades åt sitt öde i Sankt Petersburg. Men endast mycket temporärt. Sankt Petersburg blev nämligen huvudstad igen fyra år senare, alltså 1732. Med skiftet av huvudstad flyttade Anna av Ryssland, dåvarande kejsarinna, in i Apraxinpalatset som låg bredvid Vinterpalatset. Hon lät sedan bygga samman Apraxinpalatset med de närmast angränsande byggnaderna, såsom Vinterpalatset. Därefter har även Katarina den stora samt kejsare Nikolai den första gjord ändringar i byggnaden.

Eremitaget

Katarina den stora grundade även muséet Eremitaget när hon 1764 införskaffade en stor samling konst. Eremitaget är i dag ett stort och världsberömt museum som består av utställning i sex olika byggnader med betydelsefull historia. En av dessa byggnader är just Vinterpalatset. Muséet har förutom konst även diverse historiska artefakter och antikviteter, men det är för sin magnifika samling av konstverk som muséet har blivit känt som ett av de allra mest framstående konstmuseerna i världen. Eremitaget kan stoltsera med konstverk från bland annat Peter Paul Rubens, Henri Matisse och Paul Gauguin. Eller ännu mer berömda namn som Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Michelangelo och Claude Monet. Eremitaget innehar dessutom världens största kollektion av Rembrandts verk, bland annat Danaë. Danaë skadades dock 1985 i en attack mot konstverket. Med svavelsyra och kniv gick en galning loss på tavlan. Efter 12 års restaurering hänger dock tavlan återigen på Eremitaget. Av Leonardo da Vinci hittar vi bland annat Madonna Litta på muséet. Tavlor som lockat till att besöka Eremitaget.

Arbeta som volontär

För den som vill erbjuder Eremitaget även tjänster år volontärer. Om du är intresserad av konst kanske detta kan vara något för dig. Då får du inte bara hjälpa muséet och dess personal i arbetet med att driva muséet och konsten framåt, du får även arbete på egna projekt som du väljer själ utifrån ditt eget konstintresse. Det här är såklart en fantastisk möjlighet för den som vill och kan att verkligen komma ut i konstvärlden. Att arbete på ett så anrikt museum som Eremitaget är en otrolig upplevelse!