Vent Haven är ett ”Ventriloquist Museum” vilket blir översatt till buktalarmuseum på svenska, Dvs Vent Haven är ett buktalarmuseum. Vent Haven är lokaliserat i Fort Mitchell, Kentucky då det var där museets grundare, William Shakespar Berger (W.S. Berger) började sin samling av dockor och figurer för buktaleri. Mister Berger var själv inte någon buktalare men inköpte sin första buktalardocka 1910 då han var 17 år gammal. Dockans alias var Tommy Baloney och kom att bli början på en makalös samling som idag är världens största samling av buktalardockor, manuskript, bilder och allt annat som man kan tänka sig inom buktaleri.

Museets start och uppbyggnad

Efter det första inköpet kom Bergers buktalarsamling att öka i en rasande fart under de kommande 20 åren. År 1947 renoverade Berger sitt garage för att ha plats med alla buktalardockorna i sin samling och 1962 byggde han en andra byggnad för att ytterligare kunna utöka sin samling. Han har inte bara arbetat med sin egen samling när det kommer till buktaleri och buktalarsamlingar utan han var även ”president” för internationella buktalarföreningen mellan 1940 och 1960. Han var en av de få som lyckades utöka föreningen och han skrev även ett magasin vid namn ”the Oracle” som gav uppdateringar om vad som hände i föreningen och höll intresset uppe angående buktaleri för många. Som om det inte vore nog höll mister Bergers även kontakten med flertalet buktalarfanatiker som han själv och kunde skriva uppe emot 50 brev i veckan.

När Bergers liv väl började gå mot sitt slut hade han ”utlevt” både sin fru och sin son vilket gjorde att han var rädd att hans älskade samling skulle gå förlorad och uppdelad i flertalet olika delar. Innan hans bortgång arrangerade han med hjälp av sin advokat ett välgörenhetsavtal angående hans samling, vilket lät den bli öppen för allmänheten och dra in pengar till andra typer av välgörande ändamål. Dvs arbetar museet inte för att dra in pengar utan för att kunna visa upp den magnifika samlingen samt hjälpa andra som behöver det, på ett eller annat sätt.

Museet idag

Museet innehar idag över 9000 dockor och är den största buktalarsamlingen i världen. Museet öppnades 1973 för allmänheten och har sedan dess vuxit sig större i både lokaler och samling. Som tidigare nämnt var museet inte öppet för allmänheten till att börja med, och var inte ens tänkt att bli något mer än en samling. Men trots varade det blev just mister Bergers hobby och samling en av världens mest unika och framgångsrika samlingar någonsin. Museet lockar årligen in tusentals besökare från hela världen med hjälp av sitt unika tema och intressanta bakgrundshistoria. Enligt museet själva så kan oftast bakgrundshistorien anses nästan lika intressant som själva museet och dess samling. Vilket ger en liten inblick i att om man fastnar för bakgrundshistorien och hur det hela började, så bör man tycka om museet och dess utställningar. Mister Bergers katalogiserade även en stor del av sin samling i ett arkiv så även det finns att få se på museet.