Som jag skrev i mitt första inlägg i denna blogg så kommer jag att skriva om en rad olika museum, platser och liknande som är värda ett besök eller platser som jag har för avsikt att besöka under mina kommande resor. Jag inledde med att skriva om friluftsmuseum, så kallade open air museum i mitt första inlägg om Australien. Näst ut tänkte jag nu ta en närmare titt på lite udda och kanske inte direkt museum som ofta står på en turists ”att-göra-lista”.

Museum of Fire, New South Wales

Namnet på detta museum, “Museum of fire” eller eldmuseet som det blir på svenska är lite missvisande då det inte är ett museum om eld utan istället om bekämpning av eld. Här kommer ni att kunna ta del av gamla brandbilar och gammal utrustning som dåtidens brandmän hade till sitt förfogande tillsammans med tips och råd hur man kan hålla sig säker utifall olyckan skulle vara framme. Detta museum ligger i Sydneyförorten Penrith och är en utmärkt plats för barnfamiljer att besöka under en helg, speciellt då det också finns gammal brandsläckarutrustning som barnen har möjlighet att leka med.

Old Umbrella Shop, Tasmania

På ön Tasmanien hittar ni denna Launceston butik som precis som namnet antyder, fokuserar på paraplyn. Ni kan här hitta ett stort urval av paraplyer vars ursprung täcker stora delar av 1900-talet. Men det är mer än bara ett museum, det är också den äldsta butiken på ön, och har drivits av samma familj i tre generationer.

The Johnson Collection, Victoria

William Johnson var en respekterad och prominent antikhandlare med en omfattande samling möbler och konst. När han gick bort lämnade han sitt otroliga hus i östra Melbourne och dess innehåll till befolkningen i delstaten Victoria.

Men istället för att ställa huset I ordning och sedan lämna det så, beslöt sig Johnston Collection som har i uppgift att sköta huset, att bjuda in en ny gästcurator en gång i kvartalet som sedan ställer i ordning William Johnson omfattande samling så att det representerar ett valt tema. På så sätt ändras utställningen regelbundet och besökare kan komma två, tre gånger per år och ta del av olika utställningar varje gång.

The Museum of Human Disease, New South Wales

Detta är onekligen ett udda och unikt museum, som har allt ni kan tänka er när det gäller mänskliga sjukdomar, beläget vid New South Wales universitet och skött av universitetets patologiavdelning. Ni hittar här över 3000 prover av mänsklig vävnad som är smittad med någon form av sjukdom. Vissa av dessa prover är över 100 år gamla men trots sin ålder i enastående skick. Detta är tveklöst ett lite makabert museum och absolut inget som en hypokondriker bör besöka då det finns prover av väldigt smittsamma sjukdomar så som tyfoidfeber.

Dow’s Pharmacy Museum, Victoria

Efter ett besök vid ett museum med sjukdomar kanske det kan vara på sin plats att besöka ett apoteksmuseum. Detta är exakt vad ni hittar om ni besöker Dows Pharmacy Museum beläget i delstaten Victoria. Detta apotek byggdes 1859 och drivs idag av en nationell stiftelse som ett bevarat minne över hur apotek drevs en gång i tiden.