Efter att ha skrivit om mer traditionella och “vanliga” museum i både Japan och Kina, är det nu dags för att ta en närmare titt på lite mer udda museum som erbjuds runt om i Asien, och jag tänkte här återigen besöka Japan men också Thailand.

Nudelmuseum – Japan

Måltiden för ungkarlar och fattiga studenter, hur många av oss har inte under en eller annan tidpunkt i våra liv levt på nudlar, enbart för att få pengarna att räcka till. Men förtjänar därför denna produkt ett helt eget museum? Ja de tyckte man i alla fall i Japan, där ni idag kan ta del av snabbnudlarnas historia. Men det är mer än bara ett museum, besökare kan här laga sina egna nudlar, och för dem som inte kan laga mat, finns det hett vatten att tillgå.

Avloppsmuseum

Vad som intas i ena änden måste förr eller senare komma ut i andra änden, något som uppenbarligen fascinerar japanerna så pass att man valt att öppna ett avfallsmuseum. Besökare kan ta del av hur mänskligt avfall hanteras och återcirkuleras in i samhället igen på ett eller annat sätt. Vill ni som besökare få lite extra “krydda” på tillvaron under ert besök, kan ni alltid sätta på er av de hattar som man kan låna, hattar som är gjorda att efterlikna, ja, mänsklig avföring. Vem i sitt rätta sinne skulle vilja sätta på sig en sådan hatt, kan man undra.

Parasitmuseum

Den japanska kulturen kan uppfattas som underlig för många, speciellt med tanke på om man tittar på utbudet av museum som erbjuds i landet. Som ni sett här ovan så har jag redan skrivit om ett museum dedikerat till snabbnudlar, samt ett som fokuserar på mänsklig avföring. Näst ut har vi ett museum som helt och hållet handlar om parasiter, vilka som finns, hur dom invaderar kroppen och hur människokroppen kan se ut inuti, efter att man drabbats av dessa. Återigen ställer jag mig frågan, vem i hela världen skulle, självmant, vilja besöka ett museum som helt och hållet handlar om parasiter. Kröp det inte under skinnet innan man gick in, lär det nog göra det efter. Var man inte paranoid angående dessa hemska varelser, så lär nog många bege sig till första bästa läkare för att kontrollera kroppen.

Siriraj medicinska museum (Dödens museum) – Thailand

Vill du skrämma livet ur era barn, inte behöva ställa till med halloween igen, någonsin, då är detta museum helt klart värt ett besök. Detta museum är inte känt som dödens museum för ingenting! Det är inte en plats som man bör besöka om man är känslig, eller inte klarar av att se saker utan att magen vänder sig ut och in!

Ni kan här ta del av hur olika kroppsdelar kan se ut efter trauma, så som hjärnskada, armar och ben som skadats i olyckor, hur en kropp och organ ser ut efter en knivattack, eller hur ett skallben kan se ut efter att ha skjutits med en kula. Det är groteskt, men detta hindrar inte folk från att besöka detta museum, vilket är ett av det mer besökta attraktionerna i Bangkok idag!