I hjärtat utav staden Amsterdam, i Nederländerna, ligger ett utav världens mest ovanliga museum. Inuti den lilla byggnaden finner man en labyrint utav små, mörka rum som frambringar en tung och dyster känsla hos besökaren. I dessa rum visas diverse tortyr- och avrättningsredskap, som fram tills för bara några århundraden sedan användes för bestraffning av människor. Detta tillsammans med artiklar om hur och varför dessa användes och ljudeffekter som mänskliga skrik och medeltid musik. Detta är ”Museum of Torture”, översatt ”Tortyr Museet”, ett perfekt resmål för den historiskt intresserade. Detta är ett utav ett femtiotal museum i Amsterdam som framröstats till ett utav världens konstigaste museum.

Tortyr har funnits i hundratals år men infördes som en legal metod för att få brottslingar att erkänna till brott under medeltiden. Tortyr har också länge varit ett sätt för människor att avskräcka fiender eller för att minska antalet brott. Detta visar en mörk period i mänsklighetens historia som pågick under en lång tid, fram tills år 1816 då den katolska kyrkan förbjöd tortyr.

I Amsterdam genomfördes förr avrättningar regelbundet på flera ställen, bland annat på platser vid namn Dammen och Galgenvelden. Under avrättningarna var vem som helst välkommen att titta på och det var vanligt med applåder efter varje avrättning. Museet har som mål och slogan att ”Upptäcka det smärtsamma förflutna”.

Föremål av smärta och skam

På museet visas över 40 olika varianter utav tortyrredskap. Redskapen kommer ifrån olika delar utav Europa och många utav dem är antika och genuina. Vissa utav redskapen är dock återuppbyggnader utav föremål man läst om i gamla texter och böcker.

Bland redskapen finner man bland annat den kända Giljotinen, en träställning som användes för avhuggning av huvudet. Här finns också ett ”Tortyr rack”, en slags bräda där personen spändes fast tills att ben och armar drogs ur led.

Det finns även stockar som människors ben eller armar låstes fast i. Dessa placerades ofta på allmän yta för att ordentligt förödmjuka dem som ansågs gjort fel, för det mesta brottslingar och fångar.  Detta gjorde att människor som passerade kunde spotta på och kasta glåpord på den fastbundna. Ett annat känt redskap är den så kallade ”Iron Maiden”. Detta är ett järnskåp, tillräckligt stort för att omsluta en människa, med en insida klätt av långa spikar.

Utöver dessa finns även mängder utav mindre kända och mer utstickande redskap som till exempel ”The Flute of Shame” som översatt till svenska betyder ”Skamflöjten”. Detta instrument användes för att straffa dåliga musiker. Flöjten skulle då hängas kring halsen på personen och fingrarna stoppas in igenom flöjten så dem inte kunde spela. De blev sedan tvingade att gå igenom staden för att visa upp sin skam för allmänheten.

Museet är öppet dagligen för besökare. Dem arrangerar även event och guidade turer, för enstaka personer men även större grupper eller skolklasser. Med de guidade turerna vill man försäkra gästerna att dessa instrument hålls i ett museum utav en anledning och att det är där dem hör hemma. Man informerar även om mänskliga rättigheter och kampanjer som Amnesty International. De event som arrangeras är oftast i samband med enårsdag, som exempelvis ”Världsdagen mot dödsstraff” den tionde oktober.