Rysslands första museum Kunstkamera, byggt år 1727 rymmer etnografiska och antropologiska värden från jordens alla hörn. Museet beordrades byggas av Peter den förste och det var arkitekterna Mattarnovi och Zemtsov som ritade den ståtliga barocka byggnaden som ligger längs floden Neva. Enligt en gammal historia valde Peter den förste platsen för byggnaden på grund av en ovanligt växande tall som fångade hans uppmärksamhet. Trots hans fascination för tallen sågades den ner och blev därmed det första objekt att beskåda i det nya museet.

Naturens avvikelser

Peter den förste ville samla alla smycken och prydnader han skaffat sig genom sina resor runt om i världen för framtida generationer att lära sig av. Han fascinerades av det annorlunda och avvikande i naturen, det som växer och frodas runt oss men kanske ofta är dolt för oss att se eller smiter oss förbi. Han var trots sitt rykte om att vara en högst bestämd och inte alltför rättvis man, mån om att låta riket växa vetenskapligt och att kommande generationer skulle få del av viktiga vetenskapliga upptäckter.

En tur upp i tornet

I tornet på byggnaden fanns ett astronomiskt observatorium. Peter den förste förstod vikten av att studera stjärnhimlen, med kunskap om stjärnhimlen är det lättare att kartlägga geografin, vilket i sig ger en bättre maktposition på flera plan. I tornet upptäcktes och formades kunskapen om Rysslands astronomi, geodesi, geografi, topografi och meteorologi. Besöker man tornet idag finns flera av de instrument som användes under 1600-talet kvar ståendes hur en arbetsplats såg ut under den aktuella tiden.

Naturens avvikelser
Naturens avvikelser

Flera olika samlingar

Det finns flera olika utställningar att se i Kunstkamera. Vad många förknippar Kunstkamera med samt främst är uppmärksammat för i omvärlden, är en samling med mänskliga levor av deformerade kroppsdelar och foster. Den mest makabra kroppsdelen är huvudet av Willem Mons, broder till Anna Mons, kvinnan som var älskarinna till Peter och han även hade planer att gifta sig med. En högst ovanlig samling som får vem som helst att rysa till. Känns det för krävande att ta sig igenom en sådan samling finns det ganska mycket att välja mellan. Rysslands främste konstsamling ryms inom murarna. Här finns en stor mineralsamling som visar Rysslands olika mineraler, samt mineraler från andra världsdelar. Varför inte lära sig mer om Amazonas urbefolkning, utvecklingen i Nordamerika eller om Alaskas sitka indianer? Här ryms utställningar från Latinamerika, Indokina, Indien, Indonesien, Japan, Mongoliet, Kina, Korea samt Mellanöstern. Som besökare kan du se tavlor, böcker, mineraler, kläder, möbler – allt man kan tänka sig och lite till.

Att besöka Kunstmuseum

För den som vill besöka museet har de öppet tisdag – söndag varje vecka, stängt på måndagar samt sista tisdagen i månaden. Inträdet för en vuxen är 300 rubel, vilket motsvarar ca 40 svenska kronor. För den som är nyfiken men inte har vägarna förbi St Petersburg i Ryssland finns den unika möjligheten att gå igenom museet i 3d via datorn eller plattan. Det finns tillgång till ljudfiler att lyssna på, berättelser samt bli guidad genom museet. Väldigt praktiskt och en snabb tur genom museet på datorn kan hjälpa en att ge uppfattningen om museet passar hela familjen eller ej.