Ett spännande museum är Tantmuseét som ligger i Hovra, Korskrogen närmare bestämt. Museét håller till i en charmig gammal lanthandel och här finns massor av “Tantsaker” precis överallt. Detta museum öppnade år 2006 på sommaren av den fina damen och ägarinnan Eva Björk. I den lilla byn Hovra fanns inget sådant förut, så detta var nytt och spännande när det öppnade!

Hovra ligger i västra Hälsingland och är väl värt ett besök om man har vägarna förbi. Här finns hundratals saker som bara handlar om tanter och vad de pysslar och har pysslat med i generationer. Tanten i dagens samhälle glöms gärna bort och även vad tanter sysslade med förr och nu. Det är en riktig nostalgitripp att vandra runt bland saker och kolla vad som fanns förr. Detta museum är öppet både i juni, juli och augusti så det är bara att kliva in och känna sig varmt välkommen! Vill man sova kvar på orten finns det möjlighet till det på till exempel en lantgård som heter Norrigården. Här är det en idyll med gammal lantmiljö runtomkring. Det finns tre flerbäddsrum för 6-8 personer samt helpension om man så önskar det. Annars kan man välja självhushåll om det passar bättre. Vidare finns chansen att bo på en äkta fäbodvall på samma ställe, nämligen Norrigården, Gådavallen. Denna fäbodvall har anor ända från 1600-talet och ligger långt inne i skogen i Hälsingland. Djur betar runt knutarna och det är en fantastisk idyll! Sitt vid en sprakande brasa och njut av friden! Om man fortsätter i fäbodarnas anda finns även en till, nämligen i Akinvallen. Där ligger en stuga vackert i en sluttning som ser väldigt inbjudande ut. Marken runt om är öppen och får betar runt om hela sommaren. När man besöker “Tantmuseét” får man se särkar, hattar, virkade grytlappar, handväskor, korsetter, livstycken, kakburkar, särkar, skor, mamelucker och en massa annat smått och gott som hör tanter till. Damerna man brukar få guidning av i museét heter Valborg Winka och Margot Helgesson.

Utflykter till “Tantmuseét”

Det finns många pensionärsförbund som gör utflykter till detta mysiga museum och detta pågår varje år med besök av många olika grupper av glada pensionärer! År 2017 anordnades en stor jubileumsfest vid museét och tidningen Expressen fanns på plats vid detta tillfälle. Det har även fått priset för det knasigaste museét i landet! Det röstades nämligen fram till detta på SVT sajt för kulturnyheter. Det ligger mellan Ljusdal och Sveg och adressen är Gamla landsvägen 21. Det finns faktiskt ett “Tantmuseum” till och det ligger i Kälarne Jämtland, närmare bestämt på Sörgården 35. En av initiativtagarna till detta tantmuseum är Astrid Nyhlén som hittat massor av gamla saker till att ställa ut där i sitt hus som byggdes redan år 1905. Bonader och förkläden och annat smått och gott som nu finns för alla besökare att kolla på. Här finns allt från 50-talshattar, gamla kakburkar, grytlappar och massor av andra gamla “tantiga” saker. Hon har inrett museét hemma på sin gård i ett uthus. Jättemysigt!

Utflykter till “Tantmuseét”