Då var vi framme vid det nästsista området i vår serie om open air museum eller friluftsmuseum som vi gärna kallar dem i Sverige. Vi har så här långt täckt Australien, Asien och Europa och nu står Sydamerika på tur följt av Nordamerika i den sista delen.

Instituto Inhotim, Brasilien

Inhotim är ett open air museum som alla konstälskare som befinner sig i Sydamerika bara måste besöka. Många av de verk som finns här är speciellt framtagna för just denna plats, av konstnärer som Doug Aitken, Matthew Barney och Jorge Macchi. Inhotim är betydligt mer än bara en plats för modern konst, det är också en fin botanisk trädgård och området är enormt. Ni behöver spendera en hel dag här om ni vill lyckas hinna se allt vad platsen har att erbjuda. När ni känner er trötta kan ni alltid ta en paus vid något av de caféer eller restauranger som finns på området. Det finns även ett hotell för dem som vill stanna över natten. Närmaste storstad är Belo Horizonte och ligger 45 minuters bilfärd bort men ni hittar den lilla staden Brumadinho precis runt knuten från denna mark.

Oficina Brennand, Brasilien

Vi förblir kvar i Brasilien och näst ut hittar vi Oficina Brennand beläget i nordliga Brasilien, där modern konst ännu inte fångat den lokala befolkningens intresse. Det gör att ni kan njuta av denna plats utan att behöva oroa er för en större folkmassa eller en massa spring. Ni kan här ta del av verk producerade av Francois Brennand’s, som också namngett platsen.

Open Air Museum of Valparaíso

Näst ut väntar Chile och stadsdelen Cerro Bellavista i staden Valparaiso där ni hittar detta open-air museum beståendes av 20 enorma väggmålningar målade av kända konstnärer och universitetsstudenter. Gå mitt bland dessa verk, en konstnärlig skapelse som ger liv och färg till bergen i Valparaíso. Denna samling av 20 målningar finns på väggarna längs de smala gatorna i Cerro Bellavista området och öppnades för allmänheten för första gången 1992 efter att professor och konstnären Francisco Méndez Labbé skapat denna enorma samling.

När ni går längs gatorna och ta del av alla dessa verk som är producerade av både chilenska och andra sydamerikanska konstnärer samt konststudenter från skolan Universidad Católica de Valparaíso. Ni hittar också information vid varje verk som berättar lite mer om verket och konstnären bakom det. Ni hittar här verk från bland annat chilenska konstnärerna Gracia Barrios, Mario Toral och José Balmes samt verk från den argentinska konstnären Eduardo Pérez. Självfallet finns också en av Chiles kanske kändaste konstnärer också representerad här, Roberto Matta.

Se till att ni avsätter ordentligt med tid för att skåda och kunna njuta av alla dessa verk. Ni bör strosa här I ett par timmar för att verkligen inte missa något. När ni sedan ändå befinner er i området, varför då inte ta en närmare titt på exempelvis La Sebastiana Museum, tidigare ett hem till den kände poeten Pablo Neruda där ni får en inblick i hur han levde i dessa välbevarade rum.