Sveriges VVS-museum ligger beläget i Bromma i västra Stockholm. Det är ett museum som inte är likt något annat museum utan har ett lite annorlunda koncept där fokuset ligger på att visa upp samlingar som har koppling till VVS-branschen.

Museet som ligger till i en 500 kvm stor lokal är en stiftelse som grundades 1989 där det idag finns stora samlingar så som föremål, bilder och litteratur som har anknytning till VVS. VVS är kort och gott en del av byggindustrin med fokus på det tekniska. VVS står för värme, ventilation och sanitet. Tanken med museet är att visa upp hur VVS-branschen har utvecklats i Sverige genom åren som gått. Vilket kan vara mycket intressant för de som idag befinner sig i branschen, tidigare arbetat inom branschen eller för de som av någon annan anledning har stort intresse för VVS. Allt började redan 1933 när en redaktör på tidningen ‘rörinstallatören’ hade ett förslag om att ett VVS-museum skulle skapas. Det tog förstår ett tag innan något VVS-museum skulle finnas då en riktig ide för hur museet skulle kunna se ut inte blev aktuell fören på 80-talet. För att kunna skapa VVS-museet så behövde de förstås föremål och 1989 hade de tillräckligt mycket i sin samling för att det skulle kunna vara dags att börja söka efter en lokal så det var vad dem gjorde. 1993 var det dags för den första utställningen och året efter flyttade museet till en stor lokal i Katrineholm där museet låg ända fram till 2012. 2012 blev det tyvärr dags att stänga ner museet men från 2016 finns det ett VVS-museum i Bromma istället. Vill man besöka Sveriges VVS-museum som privatperson så är det möjligt när museet hållet öppet hus, exakta datum för det finns alltid listat på deras hemsida med fler öppettider under sommaren. Det är då fri entré och man får dessutom chansen att få en guidad tur samtidigt som man tittar runt på utställningen. Det erbjuds också servering av kaffe.

Att bli medlem


Är man medlem i museet är det dessutom också möjligt att hyra lokalen för att kunna ha konferens eller olika former av möten om man skulle vilja det. I konferensrummet kan 25 personer sitta där det finns både projektor, tv samt en white board. Det är också möjligt att ha biosittningar för upp till ungefär 80 personer. Det finns även ett litet café-kök vilket kan vara bra att veta om i förväg. För att kunna bli medlem i museet så krävs det att man brinner för att stödja verksamheten. Det finns fyra olika medlemskap vilket är grundmedlem (10,000 kr/år), stödmedlem (30,000 kr/år), supportmedlem för företag (1000 – 10,000 kr/år beroende på företagets storlek) och supportmedlem för privatperson (200 kr/år). Alla medlemskap förutom supportmedlem för privatperson är till för att olika företag ska kunna stödja verksamheten men vill man stödja varsamheten som privatperson så ska det såklart också vara fullt möjligt. För att kunna bli medlem så krävs det enbart att man fyller i en ansökan på deras hemsida

Att bli medlem