Ett muséum innehåller ofta konst eller saker från förr exempelvis gamla fynd som hittats från Titanic, eller ifrån krig och liknande.

Ett muséum med skräp, är det roligt?

I Hartford, USA finns ett museum med skräp, hur kul låter det egentligen? Inte så värst va, men faktum är den att du inte går runt och kollar på skräp utan här kan man se hur skräpet återvinns och hur mycket en människa slänger per år.

Våra vanliga hushållssopor består mestadels av papper, plast och tomma mat förpackningar, även en hel del mat också. Idag använder vi oss av en så kallad grön påse där all mat ska slängas, även använda kaffefilter, tepåsar och äggskal. Detta återvinns sedan till biogas och biogödsel. Biogasen används faktiskt till bussar och bilar som bränsle, hur bra är inte det att återvinna all mat som slängs.

När man slänger skräp hemma så ska man också vara noga med att sortera all papper, plast, aluminium, skrot, elektronik, batterier och glödlampor detta är för att det ska bli lättare sen för soptippen att kunna återvinna det som kan återvinnas. Slängd plats blir nu plast i form av påsar eller andra plastbehållare, papper kan bli till nytt papper och så vidare. Detta är en bra sak för miljön och man konsumerar inte och det produceras inte så mycket nytt vilket är bra.

På skräpmuseet i Hartford kan du följa denna procedur när skräpet går mot återvinning.

En kapsyl blir till en ny mutter, en ketchupflaska blir till plastbehållaren som finns i ett kinder ägg, din gamla tvättmedelskartong blir till en snygg skokartong, så här håller det på med nästan allt som vi slänger, när man källsorterar så sparas en hel del energi och det är bättre för miljön.

För att tillverka papper så krävs en hel del träd och dessa träd tas från våra skogar. Skogen behöver vi ha kvar på jorden för att det ska funka ute i naturen med allt.

En aluminiumkonserv kan återvinnas hur många gånger som helst utan att den tappar någon form av kvalité.

När man källsorterar så slängs detta i speciella utmärkta containrar som sedan plockas upp av stora lastbilar, detta körs till en soptipp där de sorterar ytterligare, detta förvaras sedan tills det har blivit en viss mängd med papper exempelvis. När det är fullt så körs detta till ett pappersbruk där nytt papper av olika slag tillverkas.

All aluminium sorteras och körs sedan till ett speciellt ställe också där det bearbetas och man gör nya saker av materialet. En gammal kaviartub blir till exempel nya bildelar, kapsyler blir järnvägsräls eller armeringsjärn. När man återvinner på detta sätt så sparar man 75% energi jämfört om man skulle framställa stål av järnmalm.

Det kan vara bra och rätt intressant att åka och kolla på detta muséum, har man inte möjlighet till det så kan man alltid kolla på filmklipp på internet eller så kan man besöka sin lokala återvinningscentral eller pappersbruk eller vad man nu är intresserad av att veta mera om. Man lär sig en hel del och man kommer snabbt fram till varför man ska återvinna och varför man ska bli bättre på det också för den delen.