Då var vi framme vid våra breddgrader, närmare bestämt Europa, efter att tidigare ha skrivit om open air museum, aka friluftsmuseum i både Australien och runt om i Asien. Nu är det som sagt dags för Europa, där jag har valt ut några av alla de som finns tillgängliga då utbudet är STORT när det gäller dessa typer av museum.

Skansen museum – Sverige

Ska vi skriva om friluftsmuseum, så är ju Skansen i Stockholm ett måste, då detta var det första open air museum som öppnades i världen, grundat redan 1891. Här kan ni som besökare ta del av svensk historia som sträcker sig fem hundra år bakåt i tiden, från både norr och söder. Skansen skapades av Artur Hazelius och öppnade dörrarna för första gången 1891. Detta museum ligger beläget på ön Djurgården mitt i Stockholm. På denna ö hittar ni även Vasa museet, nöjesparken Gröna Lund och andra intressanta sevärdheter och minnesmärken, däribland minneslunden för de omkomna i Estoniakatastrofen.

Kröller-Müller Museum – Holland

Detta museum ligger beläget i nationalparken Hoge Veluwe i Holland och är kanske inte en plats som många av er hört talats om tidigare. Men befinner ni er i Holland, då är denna park absolut värt ett besök. Parken ligger belägen i närheten av den tyska gränsen, inte långt från staden Arnhem. Parken skapades av Ms. Helene Kröller-Müller, som öppnade dörrarna till allmänheten under början av 1900-talet. Hon var en stor fantast av konstnären Vicent Van Gogh och hon var också en av de större drivkrafterna bakom hans erkännande som konstnär. Ni kommer således kunna ta del av en hel del av hans verk här.

Louisiana Museum & The Sculpture Park – Danmark

Vill ni ha en liknande upplevelse som den ni skulle få om ni besökte ovan nämnda museum i Holland, då är Danmarks Louisiana museum helt klart värt ett besök. Ni hittar här ett enormt utbud av modern konst, med över 3500 objekt från konstnärer som Picasso och Warhol, för att nämna några. Detta är också den dyraste danska konstsamlingen i världen och känd för att ha en otrolig skulpturpark, kanske den bästa i världen.

Louisiana öppnade dörrarna för allmänheten under 1958 så hade anläggningen ett mål, att bli en känd plats för skulpturer, något som grundaren arbetade hart för att uppnå. Det dröjde inte heller länge innan man var tvungen att expandera parken då det inte längre fanns plats för nya verk och parken fortsätter att växa än idag. Här hittar ni enastående skulpturer från konstnärer som Alexander Calder, Joan Miró, Henry Moore, Jean Arp, Max Ernst, Richard Serra och många fler. Parken har också en av de viktigaste samlingarna av Giacometti, kanske den viktigaste av alla.

Skulle ni besöka Köpenhamn under sommarmånaderna, då är ett besök på Louisiana museum väl värt er tid. Visst, detta museum ligger 4 mil norr om staden så det tar lite tid att ta sig hit, men det är det värt. Ytterst få som besökt platsen har lämnat den och känt sig missnöjda.