Som jag nämnde i det inledande inlägget i denna blogg så kommer jag att genomföra en resa från Australien, genom Asien, Europa, Nordamerika och för att sedan avsluta den i Sydamerika, där jag under resans gång kommer att skriva om diverse olika open air museum, vår motsvarighet till friluftsmuseum, som finns att besöka på respektive plats. Först ut väntar Australien och platserna jag valt ut där.

Ben Prior’s Open Air Museum

Om ni vill besöka ett museum som skiljer sig lite från vanliga museum då kan det vara värt att besöka Ben Priors Open Air museum i den lilla staden Coolgardie. Här kommer ni hitta ett urval av maskiner och utrustning som den tidigare ägaren samlat på sig under sin livstid och som visar hur det var, som de första nybyggarna som flyttade hit till denna lilla stad i jakten på det åtråvärda guldet som hittats här. Majoriteten av allt som visas här har tidigare ägts av pionjärer som begav sig hit under den guldrush som pågick i slutet av 1800-talet.

Här kan ni exempelvis se ångmaskiner som användes i guldgruvorna, utrustning som användes av invånarna i både deras hem och i deras jakt på guldet. Samtidigt som ni får ta del av allt detta får ni också lära er lite om denna fascinerande stad som skapat sig ett namn i Australiens historia. Väl på plats kan ni även passa på att besöka andra intressanta museum i trakten, så som ”Warden’s Court” som är stadens officiella museum tillsammans med den gamla järnvägsstationen ”Old Coolgardie Railway Station”.

Staden ligger ungefär sex timmars bilresa söder om Perth, i riktning mot Australiens sydvästra udde.

Sovereign Hill

Befinner ni er i delstaten Viktoria, beläget längst söder ut i Australien och i staden Melbourne, då kan ett besök till Sovereign Hill, beläget strax utanför Melbourne, vara på sin plats. Precis som Coolgardie som jag skrev om här ovan så var Sovereign Hill också en plats som växte fram under en guldrush, som här skedde under 1850-talet. Sovereign Hill erbjuder en mängd olika aktiviteter till sina besökare. Under besöket kan ni bege er ner i de gamla gruvorna eller besöka verkstäder där ångdrivna maskiner brukades och som körs än idag, för allmänhetens beskådan. Ni kan också få uppleva shopping i sann 1850-tals anda. Denna plats är absolut värt ett besök om ni befinner er i dessa trakter.

Swan Hill´s Pioneer Settlement

Under 1962 planerade och utforskade samhället i staden Swan Hill, tillsammans med några från statskabinettet, möjligheten att köpa en nybyggarbosättning som fanns i närheten, för att sedan omvandla den till ett konstmuseum och ett friluftsmuseum. Dom ville återskapa en försvunnen och bortglömd historia. Sagt och gjort, man köpte bosättningen och fyra år senare, under 1966 öppnades dörrarna för första gången till Swan Hill Pioneer Settlement och relativt omgående började besökare ramla in. Redan inom fyra år efter att man öppnade museet så var det den populäraste turistattraktionen i delstaten Victoria, kanske även i hela Australien. Än idag har man tusentals med besökare som årligen kommer hit för att få uppleva detta unika museum.