Detta blir mitt andra inlägg kring ämnet open air museum, eller friluftsmuseum som vi kallar dem på svenska. I första delen fokuserade jag på Australien, vilket jag sedan följde upp med ett inlägg på lite mer udda museum i samma område. Nu vänder jag blicken till Asien för att titta lite på det utbud som finns tillgängligt. Efter att ha skrivit om dessa är det ännu en gång dags att fokusera lite på utbudet av udda museum i samma världsdel.

Naoshima Moderna museum – Japan

Under sent 80-tal frodades livet på denna ö där invånarnas huvudsyssla har varit fokuserad på fiskeindustrin. Sedan dess har tiden på ön mer eller mindre stått stilla, fram tills att visionären och konstälskaren Tetsuhiko Fukatake, tillsammans med öns borgmästare, valde att förvandla hela ön till ett enda enormt konstprojekt. Idag är hela ön ett levande konstmuseum som lockar till sig tusentals med besökare årligen. Besökarna kan här ta del av verk av Niki de Saint Phalle, Karel Appel, Alberto Giacometti, Walter de Maria, för att bara nämna några. Fyra anledningar till varför ni bör besöka The Art Island of Naoshima.

The Hakone Open-Air Museum – Japan

Japan och dess invånare verkar ha en svaghet för dessa typer av open air museum och skulpturparker. Förutom Maoshima som jag skrev om här ovan så finns det en enastående park som är värd att besöka, en skulpturpark beläget i Hakone Mountains, inte långt från Fuji bergen. Denna park och museum grundades 1969 och är än idag ett populärt turistmål. Det kanske bästa med denna anläggning är att den erbjuder något för alla där besökare kan ta del av konstverk i en helt enastående miljö. Skulle denna grönska inte vara något som tilltalar dig så finns det hela fem paviljonger som erbjuder konstutställningar inomhus, om detta är något ni hellre föredrar.

Picasso paviljong

En av dessa fem paviljonger som finns är helt och hållet dedikerat åt den otroligt populäre och duktige konstnären Picasso. Totalt finns det omkring 300 verk producerade av denna konstnär i paviljongen. Förutom verk från Picasso kan besökare här även ta del av skulpturer skapade av personer som Henry Moore, Rodin, Bourdelle, Miró och manga fler.

Changchun World Sculpture Park – Kina

Detta är kanske inte en plats man först har för avsikt att besöka i Kina, speciellt med tanke på läget, då anläggningen ligger hela två timmars flygresa från Peking. Changchun, med sina sju miljoner invånare, ligger endast 30 mil från den Nordkoreanska gränsen. Detta i sig kanske gör att många tänker sig för både en och två gånger innan man väljer att resa hit. Men väl här, kan man ta del av världens största skulpturpark. Här är lite detaljer kring parken storlek, för att ge er en bättre uppfattning om dess enorma utsträckning. Parken sträcker sig över 92 hektar, ni hittar 451 skulpturer på området, skapade av 401 olika skulptörer från 216 olika länder och regioner. Så gott som hela världen finns representerad här, mer eller mindre, med konst från civilisationer som eskimåerna, maya, mauri samt indianerna.