Det finns museum runt om i världen med många underliga och spännande saker och Sulabh International Museum är ett av dem. De har nämligen sitt museum fullt av toaletter. Väldigt originellt och populärt. Huvuduppgiften detta museum har är att se till att en bra hygien skall hållas bland människorna i Indien. Här byggs även toaletter och förhoppningen är att alla hushåll på sikt skall ha en egen. Det jobbar många människor ideellt med just detta och så många som 50 000 frivilliga personer är involverade i toalett-branschen i Delhi, Indien. Personen som tog initiativet till allt detta heter Dr Bindeshwar Pathak och han har verkligen förändrat tillvaron för många människor. Han ställer upp för de fattiga och bjuder in dem att umgås och att äta tillsammans med andra samt får dem att känna tillhörighet i samhället.

Museet är utsett till ett av de 10 konstigaste i världen och det kan man förstå när man möts av alla dessa toalettstolar när man kliver innanför dörrarna. Men många är otroligt vackra och rikt utsmyckade, så det finns en toalett för alla smaker helt enkelt. Historier om både avlopp och toaletter berättas på museet så där finns väldigt mycket information om sanitet. Ren fakta blandas med många roliga skämt om toaletter innanför väggarna. Egentligen är hälsan i Indien bland människorna inte alls bra, så grundtanken med Sulabh-toaletten är riktigt god för detta är ett verkligt problem som måste lösas. Bristen på toaletter som fungerar är enormt stor och därför har det till följd att det kommer fram sjukdomar som skulle kunna undvikas om det sanitära fungerade fullt ut.

Barn dör av avföring

Tyvärr dör en halv miljon barn om året på grund av denna avföring som inte kan tas omhand på ett vettigt och hygieniskt sätt i samhället. Redan 2 500 före kristus fanns de första toaletterna och det är beklagligt att det inte har kommit längre i utvecklingen i Indien i våra dagar. Hela 1,2 miljoner människor har inte tillgång till en egen toalett i Indien, men år 1970 började volontärerna jobba för folkets skull för att det ska bli bättre hygien när det gäller saniteten. Museet ligger i campusen i Sulabh som grundades 1970. Man försöker hjälpa befolkningen så att de skall slippa ta hand om det sanitära avfallet för hand som det alltid gjorts tidigare men som är en oerhörd smitthärd som kan spridas riktigt fort om man inte får bukt med den.

En riktigt fin klenod på museet är en spol-kruka från år 1596 som användes av självaste drottning Elizabeth 1. Den är förgylld med pärlor och annat påkostat material. En av toaletterna är utformad som en skattkista och finns i England. Förmodligen var det genant med toaletter förr i tiden för många gånger täcktes de över med ett skynke eller liknande så att de inte skulle synas. Några av syftena med museet är att försöka få myndigheter och beslutsfattare att få upp ögonen ordentligt för att lösa de sanitära olägenheterna och det så fort som möjligt för folkets skull.