Av alla underliga saker kan man kanske tycka så finns det ett museum med fallossymboler på Island, nämligen på Reykavik. Det handlar mest om däggdjur i detta fall och är nog det enda ställe i världen som ett sådant museum existerar. Ordet Phallology är egentligen en vetenskap som är väldigt gammal och har inte blivit så uppmärksammad tidigare. Lite otäckt är det kan man tycka, för på museet finns penisar från 55 olika sorters penisar från djur uppstoppade. Men ännu mer underligt är det att det även finns penisar från människor där. Man skall nog inte vara en “blyg viol” när man går runt och studerar dessa penisar för vart man än vänder sig där inne så finns de överallt.

En del män har efter sin död donerat sina penisar till museet och förklaringen till det kanske var att de var väldigt stolta över dem när de levde. Eller att de hade en speciell storlek. Detta kan man spekulera om när man går runt och tittar på dessa skapelser. Guinnes Rekordbok har uppmärksammat detta museum så där har det fått en plats. Det är väldigt välbesökt dels av många turister, men även ortsbor kommer dit och är nyfikna. En butik finns där, men besökare som varit där berättar att det är hutlösa priser på allt.

Samlar på penisar

Många muntra besökare kommer ut från detta museum med ett leende på läpparna, så vill man bli på gott humör och är på Island är det värt ett besök. Grundaren av museet heter Sigurður Hjartarson och är ingen seriemördare som han skämtsamt brukar säga utan började helt enkelt samla penisar och ställde först upp dem på sitt kontor, men senare hamnade de på museet. Han uppmuntrar sina vänner till att hålla utkik efter penisar överallt. Till exempel från slakterier eller andra döda djur som hittas. Islands regering har gett Sigurður 30 miljoner i bidrag för att starta detta museum, så Island är riktigt berömt för denna något “morbida” ställe.

1997 slogs portarna upp för museet och efter en sexårsperiod så besöks det av 5000 människor årligen. År 2011 fick museet lov att förflyttas tillfälligt för det sägs att invånarna tyckte att dess innehåll var pornografiskt och det kan ju diskuteras huruvida det stämmer eller inte. Numer sköter sonen Hjörtur Gísli Sigurðsson till grundaren museet och det lever vidare som “Islands penismuseum” i folkmun. Både far och son älskar att visa otäcka saker för människor säger han och de har verkligen lyckats med det enligt många besökare.

215 olika penisar och penis-delar från land och havsdäggdjur från just Island finns att beskåda här. Penisar från sälar, valrossar, isbjörn och människor i långa rader. Många av fallos-symbolerna finns uppsatta på sköldar runt väggarna. Intresset för penisar fick Sigurd som barn när han var 6 år och fick en tjurpenis i gåva (!). Den givaren kanske led av dålig fantasi eller någon annan åkomma, men intresset gick i alla fall vidare i arv till sonen. Museet påstår sig ha penisar även från både troll och alver, men eftersom de varelserna är osynliga kan man inte se dem.