Museet Hunterian Museum öppnar åter 2021 efter en stor omfattande renovering som görs för tillfället. Detta är det äldsta museum som finns i Skottland och väl värt ett besök. Inträdet har innan stängningen före renoveringen varit gratis så man hoppas att det fortsätter på det viset så att alla kan komma och se vad som finns. I museet finns en otalig mängd burkar som innehåller både människo och djurdelar. Lite otäckt för en del, men väldigt intressant att studera. Man kan även studera verktyg från olika tidsepoker här på museet. För sjukvårdspersonal är detta något av intresse för det innehåller som sagt många delar från människor.

Museum av olika slag kan innehålla allt möjligt beroende på vad man har för intresse. Det finns många konstmuseer men Hunterian är lite annorlunda. Den man som från början grundade detta museum heter Dr William Hunter, därav namnet. En tur i museet tar ungefär 30 minuter. Många studenter från Museum Student Educators som ligger precis i närheten jobbar ideellt här. Sakerna som monterats här på olika ställningar och i flera olika burkar har utförts av en kirurg som hette John Hunter. Han var även anatomist och levde från 1728 till 1793. Detta är de äldsta samlingar som finns av denna sort.

Skelett och fossiler

Det finns ungefär 3 500 olika målningar, fossiler, skelett och ritningar här bland annat. En sevärdhet är ett skelett som har tillhört en jätte-människa som hette Charles Byrne som var hela 7 tum stor. En tand från en utdöd jätte har även blivit donerad från den kände Charles Darwin. En annan kändis skall tydligen ha donerat sina proteser hit, nämligen Winston Churchill. Det finns tänder från soldater som stupat vid Waterloo samt ett makabert halsband som är gjort av tänder. Detta halsband har en man vid namn Henry Morton Stanley hittat vid en utgrävning.

2017 stängdes museet och kommer att öppnas igen 2021. Är man modig nog att se vilka fynd som finns på detta museum skall man verkligen göra ett besök där. Allra första premiären då detta museum öppnades var så tidigt som 1807. Ursprungligen är det ett jägar-museum, men alla arter finns här, så även delar från Homo Sapiens – nämligen människan. Gamla mynt, insekter samt även olika manuskript från olika tidsepoker förvaras här. Många instrument som flera av dem är väldigt underliga kan studeras.

Många av mynten och medaljerna som finns här kommer från det antika Egypten. Många människor har genom tiderna donerat sina samlingar av allehanda ting hit för att de ska kunna beskådas av eftervärlden. Antikviteter och konst finns också här så det finns något för alla smaker att studera om man gör ett besök hit. Många målningar är gjorda i olja. Även en utomhusutställning finns här med konst och skulpturer gjorda av Eduardo Paolozzi. Även akvareller av Charles Rennie Mackintosh hänger här. James Mc Neil Whistler är en annan konstnär vars målningar pryder väggarna. Museet är helt byggd i betong. Är man en väldigt känslig person är detta inte ett förhandsval av museum, det har många besökare vittnat om.