I England, mer specifikt sydöstra London så kan man besöka The Fan Museum, solfjädrarnas museum.

The Fan Museum blev världens första museum som kom på idén att visa folk om historien om olika sorters solfjädrar, men även för att bevara dem i säkert förvar.

Året Museet blev unikt öppnades 1991 och ligger inom två hus som var byggda år 1727 och klassades då men även nu att vara klass 2 byggnader vid Greenwich World Heritage Site.

Förutom museet med över 4000 solfjädrar så finns det en så kallad orangerie som är som ett stort växthus, en särskild byggnad på grund av moderna bostäder från ungefär 17-talet till 1900-talet. Och i just denna specifika orangeriet som finns tillsammans med museet så finns det väggar som är dekorerad med väggmålningar, även en trädgård med temat Japan som innefattar en damm och en bäck men även en fläktformad parterre som är som en trädgård det med.

Men om man ska gå in på självaste museet och kolla runt därinne så finns det runt 4000 föremål som inte bara är solfjädrar, utan det är fläkt blad och något som kallas relaterat ephemera som är en typ av släkt av dagsländor. Den äldsta samlingen av solfjädrar gissar man att den kommer ifrån 10-talet.

Det finns även en samling av europeiska solfjädrar som är från 1700-talet och 1800-talet som är en väldigt omfattande, men så är det att inte hela samlingen visas permanent på grund av bevarandehänsyn så det blir att det skapas en variation på vilka solfjädrar som används på utställningar, rättare sagt tre gånger om året sker det. En av dem sakerna som finns på museet som är permanent är själva utbildningsdisplayen som finns. Utbildningsdisplayen lär ut om solfjäderns historia, tillverkningsprocesser som finns och självklart dem olika typer och former av fläktar som finns.

Vad görs på museet förutom utställning

En annan sak som är permanent men inte är någon slags utställning, och det är att självaste museet har en enhet som bedriver specialarbete för både andra museer som finns men även för självaste allmänheten, så kallad konserveringenheten.

Det unika med detta museum förutom att det är världens första museum om solfjädrar så är det att det görs nya solfjädrar på museet av dem som kan tillverkningsprocessen, men det finns även möjlighet att få lära sig hur man gör solfjädrar då det hålls ett flertals solfjädrar-klasser som man kan ta när man väl besöker museet. Man kan även besöka det referensbiblioteket som finns inne i själva museet. Efter ett tag så blir man kanske lite törstig eller sugen på det kända eftermiddagsteet som har blivit en sådan grej som kännetecknar England.

Och då kan man ta chansen och gå in i det vackra och detaljrika trädgårdsrummet med en förtrollande atmosfär och utsikten över den japanska trädgården, ta ett bord och smaka på utsökta téer som har fått beröm genom dem åren muséet har funnits medan man andas och varvar ner.

Muséet är väldigt originellt i sig då det inte riktigt finns något likande någon annanstans i världen på samma sätt.