Så var det nu dags för den sista delen i ämnet Open Air museum eller som vi kallar dem, friluftsmuseum. Detta är den sista världsdelen vi besöker efter att redan ha tittat närmare på Sydamerika, Europa, Asien och så klart Australien. Missa inte heller vår serie i ämnet udda, annorlunda och vackra museum där vi har ett axplock av platser från respektive världsdel.

Storm King Art Center, Mountainville, New York

Denna enorma anläggning ligger utmed Hudson floden, samma flog som den kända piloten “Sully” landade planet på för ett par år sedan, där alla ombord överlevde. Detta museum ligger omkring en timmes bilfärd från Manhattan och är ett av de största open-air museum i USA men också en av de äldsta i världen. Skapelsen växte fram under början på 60-talet med utställningen av ett par mindre verk och skulpturer men växte sedan enormt snabbt under 70-talet och blev då helt omedvetet också den viktigaste skulpturparken i landet. Under 1975 lyckades man exempelvis rädda fem verk producerade av Mark di Suvero som sedan placerades här och som blev starten till den samling av verk som idag finns här från denne konstnär. Idag finns stora delar av alla kända konstnärer representerade här och listan kan göras lång med namn som Alexander Calder, Henry Moore, Isamu Noguchi, Richard Serra, Magdalena Abakanowicz, Andy Goldsworthy och Roy Lichtenstein. Parken är öppen från april till oktober, så har ni för avsikt att besöka området se då till att ni befinner er här under dessa månader.

Colonial Williamsburg, Virginia

Detta är idag det största open air museum som finns i världen, och täcker ett område på otroliga 300 hektar där man återskapat, renoverat och restaurerat historiska byggnader, dess möblemang och allt runtikring, som visar hur det rika britterna bodde i detta nybyggarområde. Detta är ett verk som skapades av pastorn Dr. W.A.R. Goodwin samt filantropen John D. Rockefeller Jr.

För att verkligen få hela området att verka levande sysselsätts hundratals individer utklädda till hur de boende hade sett ut här i området innan den amerikanska revolutionen. Man får en inblick i hur det såg ut då och får samtidigt lära sig hur det fungerade med vapenutvecklingen, brottslighet och straff till kulturella traditioner till slavhandel och de fria slavarna som utgjorde mer än halva Williamsburgs befolkning. För att verkligen kunna ta del av allt vad området erbjuder bör ni spendera minst två till tre dagar här annars kommer ni bara hinna med att se en bråkdel av allt som erbjuds och det vore en skam när ni ändå är här.

George Washington’s Mt Vernon Estate

Den förre detta presidentens område i Mt Vernon sträcker sig över 8000 hektar och är fördelat in I fem olika gårdar där varje gård hade en egen gårdsherre som ansvarade för slavar, djur, utrustning och byggnader. George Washington’s Mount Vernon Estate hade sett år av vanskötsel och förfall innan Mount Vernon Ladies’ Association valde att köpa hela området under 1860. Huvudbyggnaden renoverades totalt av köparna och står där idag fullt utrustad med möbler och allt runtikring som en del av ett 500 hektar stort landmärke, vilket området utsågs till under 1960-talet. Det är en enorm anläggning som man bara måste besöka om man befinner sig i området då det finns mycket historia att ta del av.