Det har blivit dags att besöka ett av mina favoritmuseer, nämligen Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Kanske är det här museet en av mina favoriter för att jag har så många nostalgiska minnen från min barndom härifrån. Jag är förvisso inte uppvuxen i Stockholm, men jag har släkt där, och varje gång vi åkte till huvudstaden för att besöka dem så passade jag och mamma också alltid på att besöka Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova. Jag minns att jag tyckte det var så spännande att springa runt i de oändliga korridorerna och titta på de olika djuren. Sedan brukade vi som sagt också gå in på Cosmonova och se någon häftig film efter vandringen på museet. I den här artikeln tänkte jag därför återigen ge mig in på det Naturhistoriska riksmuseet.

Naturhistoriska riksmuseets historia

1739 bildades stiftelsen Kungliga Vetenskapsakademin, och det är egentligen redan här som även historien om Naturhistoriska riksmuseet början. Kungliga vetenskapsakademin erhöll nämligen en rad gåvor i samband med sin uppkomst. Gåvorna bestod i de flesta fall av så kallade naturalier – alltså föremål med ursprung i naturen såsom uppstoppade djur, skelettdelar, torkade växter eller diverse mineraler. Allt eftersom tiden gick så växte även Kungliga vetenskapsakademin samling, bland annat genom tillskott av L. J. Montins herbarium och den enorma entomologiska samling som tidigare tillhört Charles De Geer. Inriktningen fortsatte alltså på djur och natur. År 1801 fick man dessutom ett stort tillskott när drottning Lovisa Ulrikas samlingar lades till Kungliga Vetenskapsakademins. Så har det fortsatt och kollektionen av naturalier har vuxit. 1828 köptes Westmanska palatset inne i Stockholm för att husera samlingen, innan dagens byggnad stod klar 1916. I dag besöks muséet av mellan 600 000 och 700 000 besökare varje år.

Utställning

Som framgår av utläggningen av Naturhistoriska riksmuseets historia är kollektionens fokus riktat mot naturalier, mot djur och natur. Man erbjuder elva stycken permanenta utställningar på detta tema. En sådan utställning är Den mänskliga resan. På den här utställningen får besökarna följa med på en resa sju miljoner år tillbaks i tiden och se hur människan har utvecklats sedan dess – från spjut till smartphone. Vill man veta ännu mer om människan så finns utställningen Djuret människan där besökaren får stifta bekantskap med människan som biologisk varelse – hur fungerar våra kroppar och organ egentligen? För den som verkligen vill ge sig ut på en tidsresa så finns den häftiga utställningen Fossil och evolution. Här kan man se hur evolutionen har utvecklat arter genom historien, och dessutom se vilka djur som vandrade på planeten innan människans uppkomst, nämligen dinosaurierna. Här finns skelett från flera olika sorters dinosaurier. Det är såklart väldigt häftigt att se resterna från dessa mytomspunna forna tiders giganter.

Cosmonova

Sedan 1993 ingår även Cosmonova i Naturhistoriska riksmuseet. Det är en IMAX-biograf som visar filmer som är både roliga och lärorika. Efter en lång promenad inne på muséet kan det vara en bra idé att sätta sig ned, luta sig tillbaka och titta på någon av filmerna som erbjuds. Just nu spelas bland annat A Beautiful Planet, med fantastiskt bildmaterial av vår planet. Svensk berättarröst av Clara Henry. Eller Pandas – en film om jus pandor!