I hjärtat utav New York finner du det vågade och unika museet Museum of Sex. På adressen 233 Fifth Avenue ligger den före detta bordellen, som sedan bara några år tillbaka förvandlats till ett museum för den sexuellt nyfikna. Museet sticker ut ifrån mängden på många olika vis och är absolut värt ett försök om du är ute efter något helt annorlunda mot ett vanligt ”klassiskt” museum.

The Museum of Sex, Sexmuseet översatt till svenska. Öppnade år 2002 i Manhattan, New York. Målet med museet var, och är än idag, att upplysa om och bevara mänsklig sexualitet. Man vill visa hur sex utvecklats med tiden och hur viktigt sex är för kultur, samt hur viktigt kultur är för sex. Man vill visa en tolerans och öppenhet för sexuell mångfald.

Museet visar ett brett utbud av utställningar, föreläsningar och event. Här inkluderas allt som på ett eller annat sätt har med sex att göra, bland annat homosexuell historia och erotik, pornografi, sexarbete och BDSM. Målet är att nå ut till en så bred publik som möjligt och få alla att känna sig välkomna. Alla utställningar framställs på ett pedagogiskt vis, men har ibland ett rätt grovt innehåll och därför krävs det att man är 18 år fyllda för att få komma in på museet. Utställningarna sägs vara en härlig blandning utav sexigt och intressant och ett inträde ligger på ungefär 200 svenska kronor.

Brett utbud av erotik

En utav de första utställningarna som visades här kallas för ”How New York City Transformed Sex in America” som betyder ”Hur New York City förvandlade sex i Amerika”. Denna utställning omfattar bland annat prostitution, sexskandaler och preventivmedel i landet.

Ytterligare en utställning som dem haft kallas för ”Sex Among the Lotus: 2500 Years of Chinese Erotic Obsession”, en utställning om kinesisk erotik i historien. Här matades besökare med information om Yin & Yang och om hur man, i Kina, förr ansåg sex som ett bot mot dödlighet.

Temat på utställningarna, och dem event som arrangeras varierar, däremot så har museet en unik, permanent kollektion på över 20 000 konstföremål. Bland dessa finns bland annat målningar, fotografier, kläder och kostymer, tekniska uppfinningar och historiska föremål. Utställningarna visar dessutom, inte bara fakta om mänsklig sexualitet, utan även mycket intressant och lärorik information om djur och deras sexliv.

Om du efter besöket vill köpa med dig ett minne eller en souvenir så finns också en butik inne i museet där man kan hitta allt ifrån sexleksaker, massageoljor, böcker och roliga spel. Denna butik är en utav de mest omfattande sex-shopparna i New York. Inne på museet finns även ett café/bar vid namn Play. Här inne arrangeras många utav eventet som bland annat ståuppkomedi och konserter.

Grundaren till detta sexmuseum heter Daniel Gluck och enligt honom är detta museum mer seriöst och skiljer sig ifrån andra sexmuseum i världen. Han menar att man på Museum of Sex i New York får se på sexualitet genom ett mer antropologiskt perspektiv snarare än bara erotisk konst. Utöver sexmuseet i New York finns även liknande museum i bland annat Amsterdam, Paris, Berlin och Köpenhamn.