Om man älskar choklad och befinner sig i Barcelona i Spanien skall man verkligen göra ett besök på Museu de la Xocolata. Museét ligger mitt i El Born och är väl värt ett besök. Här får man veta allt om kakao och chokladens historia genom tiderna. Inträdet till museét är en chokladbit så det är ganska billigt!

Här finns massor av montrar i glas som visar olika konstverk gjorda enbart av choklad. En del av dem är så utmärkt gjorda att det är svårt att föreställa sig att en mänsklig hand kan ha skapat detta. Här får man mycket information om den katalanske högtiden som hålls under påsken och då ger alla som är gudfäder choklad till sina gudbarn.

Det finns trumset gjorda i choklad som föreställer den berömda gruppen Beatles trummor och enorma slott med tinnar och torn som är rena konstverken. Det finns hästar med vagnar som är så detaljerade att man inte tror sina ögon. Massor av människor jobbar här och färdigställer olika former av chokladkonst varje dag. Det kavlas och formas av skickliga händer som formar allehanda figurer. Även väderkvarnar görs i choklad med sina vingar som är otroligt detaljrika. Det är inte bara trummor som är avbildade i choklad utan massor av andra instrument som till exempel trumpeter och pianon samt en stor varan i en glasmonter som är gjord enbart i choklad. Fantastiskt!

Det tar ungefär en timme att vandra igenom detta museum om man kollar in allt och sitter man en stund i museéts café tar det en liten stund till.

Många av de vackra alstren som görs här kommer från välkända filmer. Detta är en upplevelse som uppskattas både av gamla och unga. Man får veta mycket om kakaobönan och dess historia genom tiderna och även en massa information så långt bak i tiden som när Mayafolket levde och använde den ända fram till nutid i Europa.

Det finns en speciell avdelning på museét för alla barn som är fantastisk och där får barnen lära sig vad choklad egentligen är och var den kommer ifrån.

Inträdet är en chokladkaka

När man skall betala inträde så skall man göra det med en chokladkaka som symboliserar det land som man kommer från. En rolig detalj som museét nog är ensam om i världen.

Här finns även choklad gjorda av olika seriefigurer, så för barnen är detta en oförglömlig upplevelse.

Man får även reda på hur många olika sorters varm choklad man kan göra i olika länder mot vad barnen är vana från det land de kommer från.

I själva museét ligger en skola och man får en bra och fin inblick i när eleverna gör sina konstverk i chokladens förunderliga värld genom stora rutor av glas. Skolan har specialiserat sig på bakverk och choklad och här skulle man gärna ha gjort sin utbildning eller fått jobb om man är en verklig chokladälskare!

Det finns också många olika sorters choklad till försäljning här, men det gäller att förvara den på rätt sätt i detta varma land så att den inte smälter.