Ett av världens absolut främsta antropologiska muséer är helt klart Museo Nacional de Antropologia. För den som besöker Mexiko, och Mexico City, och dessutom är intresserad av latinamerikansk historia är det här muséet väl värt ett besök. Det är välskött, snyggt och enormt stort. Med hela 23 utställningar och ett flertal stora trädgårdar finns tillräckligt mycket att se här att det antagligen inte räcker med en dag – om du vill hinna med att se allt om Museo Nacional de Antropologia har att erbjuda så behöver du troligtvis avsätta åtminstone ett par dagar för att vandra omkring inne på muséets område. Hit kommer cirka tre miljoner besökare varje år för att bevittna resterna av olika indiancivilisationer och kulturer – det är alltså ett mycket populärt museum som vi ska prata vidare om i den här artikeln.

Information och historia

Det museum som i dag är Museo Nacional de Antropologia är relativt nytt och modernt. Bygget av det enorma museiområdet, som designades av Jorge Campuzano, Pedro Ramírez Vásquez och Rafael Mijares Alcérreca, inleddes år 1963 och stod klart året efter. Totalt omsluter området hela 79 700 kvadratmeter och rymmer inte mindre än 23 olika utställningshallar. Hallarna ligger runt en stor trädgård med en vacker damm. Gården pryds även av vad som på spanska kallas ”el paraguas”, vilket betyder ”paraplyet” på svenska. Och det är just vad det är, ett enormt paraply av betong, uppburet av en enda ensam pelare. Paraplyet täcker och ger skugga åt en del av trädgården.

Men även om dagens byggnad är relativt ny, så inleddes arbetet med Museo Nacional de Antropologia långt tidigare. Redan vid slutet av 1700-talet samlades de första föremålen som skulle komma att ingå i muséets kollektion in. Dessa objekt förvarades på Royal and Pontifical University of Mexico. Ungefär samtidigt grundade José Longinos Martínez även Gabinete de Historia Natural de México, som bland annat kom att besökas av profiler som Alexander von Humboldt. Muséet växte och kom senare, 1910, att döpas om till National Museum of Archaeology, History and Ethnography. Framgångarna fortsatte, muséet fortsatte att utvecklas och locka allt fler besökare, vilket ledda till att muséets kollektion splittrades 1940, då den historiska samlingen transporterades bort för att skapa Museo Nacional de Historia. Den samling som fanns kvar fick också ett nytt namn, nämligen dagens Museo Nacional de Antropologia.

Utställning

Museo Nacional de Antropologia har som sagt inte mindre än 23 utställningssalar, och därmed även en enorm samling objekt – sammanlagt runt sju miljoner föremål. En alltför stor samling för att beskrivas utförligt i den här artikeln. Men kortfattad kan man säga att utställningen inriktar sig på antropologiska fynd från Mexikos historia innan spanjorernas ankomst. Man visar upp viktiga fynd med ursprung från flera olika indiankulturer, såsom Maya, Toltek, Aztek. Från Aztekcivilisationen innehar muséet bland annat en Aztekkalender och en huvudbonad från Aztek-härskaren Moctezuma.

Utställningens storlek gör som sagt att du kan behöva flera dagar på dig för att besöka muséet om du vill se hela samlingen. Men för den som inte har så mycket tid, eller inte ens befinner sig i Mexiko, så finns även The Art Project. Ett projekt av Google där du kan besöka flera muséer online ifrån hemmets lugna vrå. Här kan du även besöka Museo Nacional de Antropologia på nätet.