Museo della merda eller översatt till svenska “skitmuseét”. Det är sant. I Italien finns ett av det mest annorlunda och innovativa museét i världen som använder skit som det framgångsrikt material.

I ett vackert medeltidsslott utanför Milano, Castelbosco, finns det mycket omtalade museét. Uppmärksammat av tidningar som har vitt skilda publiker, The Telegraph, Elle, The Sunday Times, The Economist, Vogue har museét fått en mycket bred publik att intressera sig för verksamheten. Museét sysslar med design på hög nivå likväl som man med innovativa system producerar energi som används för att värma upp hus.

Museét grundades 2015 av Gianantonio Locatelli och det drivs idag med han och hans medarbetare. På en gård som huserar runt 3500 tusen kor produceras dagligen runt 50.000 liter mjölk och 150.000 kilo dynga. Med all denna dynga började man en verksamhet som kom att bli ett ekologiskt, produktions och kulturellt projekt. Från början har man inkluderat olika områden som produktion, idéeverksamhet och utställningar eftersom man satsar på förändring, och det är genom produktion man skapar transformation. Castelbosco har med blivit en referens för övriga världen att inspireras av och har fått flera priser för sina vetenskapliga och konstnärliga insatser.

Merdacotta

Merdacotta® är materialet som skapats och patenterats. Det står för grundtankarna av verksamheten och visar ett kretslopp, hållbarhet och vilka möjligheter som finns genom transformation. Av Merdacotta® tillverkas ett porslin som vann första pris på Italienska Design Award är 2016.

Den främsta inspirationen som används i verksamheten är vetenskap och konst i förändring. I lokalerna förekommer undervisning och forskning där man diskuterar och återanvänder ett material som i de flesta kulturer inte har något värde. Det går från att att betyda ett ingenting till något som symboliserar framtid, och kan även användas i ens vardag och tillverka energi på sätt som man inte hade kunskap om för bara några år sedan. Det är en debatt och en utmanande utgångspunkt som får en att omvärdera kulturella normer och fördomar.

Genom historien kan man se dyngans betydelse i historien, i människans och även djurens värld ser man hur det är ett levande material kan användas i många olika områden, till att idag användas i konst. Museéts symbol är dyngbaggen, ett djur som av egyptier anses gudomligt. Och det är inte för inte då dyngbaggen symboliserar just förändring. Mer om själva dyngbaggen hittar du på nätet.

I Stockholm deltog skitmuseét i projektet SUPERBENCHES. Ett urbant projekt i Järfälla där man tolkar den vanliga parkbänken. Med Merdacotta® Giga Bricks byggdes en bänk som står i Kvarnbacken Park att besöka. Har du inte varit och tittat på den rekommenderar vi att gu gör detta.

Det finns en hel del intressant att läsa om detta museum på deras hemsida. Men detta är definitivt ett av dom märkligaste muséer som vi har stött på. Vi hoppas även att du som läsare upplever detta var en intressant läsning. I våra kommande artiklar finner du många lika intressanta museer i världen.  Med detta önskar vi stort lycka till. Läs gärna vidare kommande artiklar.