Ett av Frankrikes absolut mest besökta turistmål är Musée du Louvre eller oftast bara Louvren som är också värdens mest besökta museum och finns beläget mitt i centrala Paris. Frankrikes största nationalmuseum är hem åt flera av världens absolut största konstverk och inte minst åt Leonardo Da Vincis konstverk “Mona Lisa”.

En fransk nationalskatt

Museet byggdes från början att verka som ett kungligt palats åt kungen Filip II August redan 1190 och då fungerade slottet mer som en borg som skulle skydda kungen mot fienden. Detta var det första versionen av det som senare skulle bli själv museet. Den nuvarande flygeln, som vi känner till idag började byggas 1535 av arkitekt Pierre Lescot som då också införde ”renässansen” som uttryck.

År 1589 till 1610 så fortsatte utbyggnaden av Louvren och under den perioden så byggde den dåvarande kungen Henrik den fjärde till byggnaden ”Grande Galerie”.

Henrik den fjärde var mycket konstintresserad och hans utbyggnad av byggnaden ”Grand Galerie” var då världens längsta byggnad i sitt slag. Under nästkommande år så fortsatta byggandet av Louvren och flera kungar satte sin prägel på byggnaden.

Även Napoleon den förste samt Napoleon den tredje var med och fortsatte byggandet av Louvren och det stod helt klart 1876 och då, en makalös pampig byggnad i mitten av Paris. Louvren innehåller ovärderliga konstverk, skrifter, böcker och olika andra antikviteter.

Man hittar olika utställningar inom konst, historia och arkeologi.  Dom kanske mest kända konstverken som man kan hitta på Louvren är naturligtvis Leonardo Da Vincis ”Mona Lisa”,” Madonnan från grottan”, samt den fantastiska antika skulpturen ”Venus Från Milo eller Venus de Milo på franska”.

Förutom Louvrens fantastiska arkitektur så byggde man även en stor glaspyramid vid entrén  till museet 1989 på order av den dåvarande franska presidenten François Mitterrand. Pyramiden fick stor kritik speciellt bland dom mer konservativa som menade att glaspyramiden förstöra Louvrens utseende men idag är pyramiden en självklarhet. Ett annat projekt som byggdes efter glaspyramiden är den inverterade pyramid som är en uppochnervänd pyramid som man kan se in från markplan. I den inverterade pyramid hittar man ett affärscentrum som ligger alltså under jorden.

Museet Louvren är ett av Frankrikes mest besökta turistmål och blev efter Dan Browns roman ”Da Vinci-koden” ännu mer  besökt än vanligt. Louvren har ca 10 miljoner besökare per år och är kanske Paris mest besökta monument.

Det är helt klart världens mest besökta museum och man kan förstå varför. Förutom dom alla fantastiska konstverk, böcker och andra värdefulla arv som museet faktiskt innehar så är ett besök på Louvren en upplevelse man behöver uppleva. Byggnaden i sig är ett av Franskriks mest vackra slott. Louvren har en fantastisk historia och alla dom större kungarna har varit med och påverkat Louvren utseende och dess innehåll.

Museet har öppet alla dagar i veckan förutom på tisdagar.

Beroende på utställning så kan öppettiderna variera men museet har en hemsida med all information. Är man i Paris och vill uppleva 800 års fransk historia så är ett besök på det gamla kungliga slottet Louvren ett måste.