Lasse Åberg föddes i Hofors 1940 men vid sex månaders ålder flyttade hela familjen till Stockholm. Under sin uppväxt gick han på högskolan Konstfack och han var med i flera tv-program och filmer. Han har även gjort egna filmer och serier där han också har medverkat i som skådespelare.

Han är främst känd i sin rollfigur i filmen Sällskapsresan där han spelade Stig-Helmer Olsson, men många känner igen honom som Trazan Apansson i barnprogram och i Electic Banana Band.

Dessutom fortsatte han med sin konst – Disney och pastischtema verkar vara hans största utmärkelse. Pastisch är alltså en konst som är inspirerat av äldre stilar eller äldre verk.

Åberg grundade år 2002 ett seriemuseum som ligger i Bålsta. Museet kallas för ”Åbergs museum” och är beläget i en gammal ladugård som har renoverats. I museet finns stora samlingar av konst som är serieinspirerade. Den största delen av museet består av Disney och Stig-Helmer, men det finns även andra verk. Här kan man också hitta originalkonst från Lars Åberg själv men även från Pablo Picasso, Keith Haring, Roy Lichtenstein, Jim Dine och Andy Warhol. Dessutom finns konstverk från mindre kända konstnärer.

Öppettiderna till museet är måndag till söndag klockan 11:00-16:00. Det är stängt på röda dagar och andra större helger. För vuxna kostar det 100 kronor att besöka museet, för barn kostar det 60 kronor. Priserna avser besök i konsthallen och i Trazankojan. Det finns även ett familjepris (2 vuxna, 2 barn) för 270 kronor.

Det finns mer än bara tavlor

Förutom att museet har en av världens största antika Disneysamlingar i form av tavlor och leksaker, finns det fler saker att se. Man kan exempelvis gå på konstjakt och göra frågesport, men det finns också en trevåningskoja med djungeltema som barnen kan leka i. Barnen kan även experimentera och pilla i Hemliga Arnes labb. Dessutom finns en fin lekplats utanför och en restaurang som erbjuder husmanskost med inslag av italiensk matlagning. Självklart finns mat som passar barnen också. De har även alkoholrättigheter.

Åbergs Museum erbjuder dessutom konferenslokal för styrelsemöten. Man kan välja att ha mötet i lokalen men om man vill göra det lite unikt kan man sitta i konsthallen eller till och med i Trazankojan.

Om man är sugen på att träffa självaste Lasse Åberg, kan man lyssna på hans föreläsningar. Det finns två föreläsningar att välja mellan, ”Visuella hyss – om skapande och kreativitet” eller ”Lasse från A till Ö” där han berättar om sitt eget liv som konstnär där hans karriär inte bara format honom utan stora delar av Sveriges invånare.

I webshopen finns det att köpa saker med Åbergs egna konst på, exempelvis affischer, brickor, glas och porslin. Det finns även CD-skivor av Electric Banana Band, och Sällskapsresan med uppföljare på DVD.

Sammanfattningsvis är Åbergs Museum ett museum för alla åldrar. Här trivs lekfulla barn samt konst- och leksaksintresserade vuxna. Många anser att den stora och spännande konstsamlingen, historiska informationen, goda maten och leken för barnen, gör detta till ett spännande och roligt utflyktsäventyr.