Nog för att det finns gott om museum runt om i världen som har unika koncept men i Ikeda som ligger i staden Osaka i Japan så har de gått ett steg längre. De har nämligen valt att köra på ett tema inriktat på mat på en specifik ingrediens som dels är populär i just Japan men även i många andra delar av världen, bland annat här i Sverige. Museet är nämligen helt inriktat på nudlar. De har inriktat sig på snabbnudlar som säljs i block där det även brukar ingå en valfri smak för att göra nudlarna extra goda. Snabbnudlar finns också i formen av koppar som i affären säljs i så kallade papperskoppar och det är dessa två varianter av nudlar som museet har valt att riktiga in sig på. Museet finns också för att hylla affärsmannen Momofuko Ando (1910 – 2007) som är personen som uppfann snabbnudlarna. Han är också grundaren till företaget Nissin foods som har sitt specialområde på just nudlar.
Året var 1958 när Momofunko Ando uppfann snabbnudlarna vilket blev de klassiska nudlarna där vi bara behöver addera vatten och en kryddblandning för att äta nudlar. Den första smaken man kunde smaka på var snabbnudlar med smak av kyckling. Det tog inte lång tid förrän snabbnudlarna blev en total hit på marknaden. 1971 kom snabbnudlarna som kunde köpas i papperskoppar vilket gjordes i syfte av att snabbnudlarna höll på att bli internationella och då bland annat i USA. 2005 skapades snabbnudlar som man inte bara kan äta här på jorden utan även i rymden vilket har gjort att snabbnudlar nu är en ingrediens som kan ätas vart man än befinner sig, även i rymden. Kanske att man fyller korgen full med snabbnudlar nästa gång man är i affären.

På Momofunko Ando finns mycket att upptäcka

På Momofunko Ando instant ramen Museum i Japan kan man gå genom en tunnel där över 800 paket av snabbnudlar finns uppskatta på väggen, allt ifrån nudlar som släpptes 1958 i starten till betydligt nyare varianter av snabbnudlar. Finns intresset för att se ännu mer om alla nudlar som släpps världen runt så finns det en utställning även inriktat på det.

Det finns även ett ställe på museet som erbjuder att man får se hur processen går till när snabbnudlarna skapas från grunden. Om man vill finns det även chansen att göra sina helt egna nudlar detta kostar 300 yen att göra per portion vilket motsvarar ungefär 24 svenska kronor. Är man sugen på att testsmaka nudlar så är det såklart också möjligt eller varför inte gå in och handla på museets egna shop.

På museet finns det också en del där man kan lära sig historian kring hur det gick till när Momofunko Ando faktiskt skapade snabbnudlarna, hur gick det till, vad använde han för att påbörja processen och vart var han? Det är intressanta frågor som går att få svar på. Tror man sig kunna allt om snabbnudlar kan man pröva att testa sina kunskaper i en quizz. Allt detta och mycket mer finns på snabbnudlarnas museum i Ikeda, Osaka i Japan.