International Spy Museum i Washington har funnit sedan den 19 juli år 2002. Detta museum lägger helt och hållet sin fokus på spionage och är det enda museet i världen som ger ett globalt perspektiv på detta yrke och hur det har format historia genom tiderna.

Målet med museet är att utbilda allmänheten om spionage och mänsklig intelligens. Man vill på ett engagerat sätt bygga upp förståelse för spioners viktiga roll i dagens samhälle och historiska händelser. Museet är en ideell organisation och sägs bringa fram spionen i oss alla.

Här finns över 750 olika spionföremål, historiska fotografier och virtuella upplevelser ifrån bland annat det grekiska och romerska imperiet, båda världskrigen, det amerikanska inbördeskriget och kalla kriget. Bland spionföremålen finner du bland annat den kända läppsticks-pistolen, miniatyrkameror, och radiosändare. Även chiffermaskiner som använts för att knäcka koder.

Hitta din inre spion

Under ett besök hos International Spy Museum får gästerna gå ”undercover”, bryta koder och identifiera dolda spioner, samtidigt som de får utforska aktuella händelser, lyssna till sanna spion-historier och titta på en stor utställning utav hundratals riktiga spion-verktyg.

Dessa föremål berättar historier om några utav världens mest kända och hemliga spioner, samt deras uppdrag.

Museet bjuder även på en hel del olika specialutställningar som visas under begränsad tid. En utav de senaste utställningarna kallas för ”EXQUISITELY EVIL: 50 YEARS OF BOND VILLAINS” och skapades för att fira 50-års jubileet utav James Bond-filmerna. Utställningen visar bland annat en mix utav klassiska videoklipp ifrån tidigare Bond-filmer och utforskar hur skurkarna förändrats med tiden samt hur James Bond har influerat publikens uppfattning om spionage.

Det går bra att besöka museet ensam men även i grupp. Här finns mängder utav alternativ om du till exempel vill dra med jobbet på en ”teambuilding” eller abonnera museet inför en födelsedag. Det går också att boka ett besök för skolklassen och besöka museets ”School for Spies”, där eleverna får testa sina kunskaper genom att  analysera, observera och undersöka diverse spionprylar.

Vill du besöka museet bara för att titta runt är det okej, men önskar du göra upplevelsen lite mer spännande går det att boka in sig på ”Operation Spy”-upplevelser, uppdrag som du som gäst själv får lösa på plats. Du tar dig då an en roll som hemlig agent och deltar i en timmes Hollywood-inspirerad spionsimulering.

Passa även på att besöka museets butik. Här finns mängder utav varor som speglar museets presentation utav spionagehistoria. Här säljer man allt ifrån kläder och böcker till spel och spionprylar.

Museet var under uppbyggnad i över sju års tid och fick massor med hjälp utav några utav de ledande experterna inom Amerikansk underrättelsetjänst. Hjärnan bakom museet är framför allt Milton Maltz, en framgångsrik man som bland annat grundat företaget Malrite Communications Group. Ansiktena utåt för museet är bland andra Tamara Christian, ordförande och chef, samt Christopher P. Costa, verkställande direktör.

Museet är för tillfället under flytt och ombyggnation. Den nya byggnaden kommer vara stationerad vid L’Enfant Plaza i sydvästra Washington D.C. och öppet för allmänheten igen år 2019.