I Sverige finns det bara ett museum helt vigt åt golfsporten i alla dess former. Det ligger i anslutning till Landskrona Golfklubb som naturligtvis ligger vackert belägen vid Öresund utanför Landskrona på Skånes västkust mellan Malmö och Helsingborg. Sedan 2000 driver en stiftelse museet och för den nyfikne finns sammanställningar av berömda golfmatcher som spelats både på golfbanan i Landskrona och på andra golfbanor runtom i landet. Massor av minnessaker, autografer och souvenirer från internationella golfbanor och berömda matcher.

Sverige har ju många välkända och framgångsrika golfspelare internationellt sett och de är så klart också representerade. Sedan 2019 gallrar man i samlingarna och inriktningen framöver blir nu helt på svensk golf och golfhistoria. Man vill bättre anknyta till hur utvecklingen inom golfsporten ser ut i Sverige och göra museet mer attraktivt för moderna besökare. Museet har tyvärr dragits med ekonomiska bekymmer och vikande besökssiffror och den utvecklingen ska nu vändas. Man tar med glädje emot både enskilda och grupper för guidade visningar och inträdet är fritt. Är man en grupp kan man också passa på att boka en god lunch i anslutning till rundvandringen och för den golfintresserade måste det vara rena julafton. God mat, fantastisk miljö och en spännande spatsertur genom svensk golfhistoria.

Nästan varje större golfbana har i alla fall en liten del av sitt klubbhus avsatt till någon form av utställning, ofta då i form av klubbens egna spelare eller berömda matcher som spelats på banan. Har någon i klubben lyckats lägga vantarna på någon dyrgrip från den internationella scenen hamnar de också ofta på plats i utställningen. Finns det berömda eller välkända spelare bland medlemmarna donerar de ofta klubbor, kläder och foton som då kan visas upp för en intresserad allmänhet.

Hall of Fame

Världens största golfmuseum ligger, inte helt oväntat, i USA. I Augustine i Florida närmare bestämt. World Golf Hall of Fame heter det och drivs av ett 20-tal olika golforganisationer från hela världen, så museet gör faktiskt skäl för namnet. Det är av relativt sent datum och startades inte förrän 1974. Till skillnad från det svenska golfmuseet som samlar in saker med anknytning till golf i allmänhet – även om man har en monter tillägnad Henrik Stenson, så är World Golf Hall of Fame helt ägnad åt de olika spelare, både på herr-, dam- och veteransidan, som gjort stora insatser för och inom sporten. Alla stora namn är representerade här. Medlemmarna väljs in enligt hyfsat snäva kriterier (man måste till exempel vara över 40 år gammal) och med långa och omfattande meritlistor från olika turneringar. Att bli invald är så klart en stor ära.

St Andrews

Världens mest anrika golfklubb – The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews i Skottland – har också ett eget golfmuseum i sitt klubbhus. Klubben, som är grundad i mitten på 1700-talet, är också den klubb som i praktiken bestämmer vilka regler som gäller inom golfsporten och vilken utrustning som får användas. Ett besök på deras museum ger verkligen en känsla av historiens vingslag och här har man samlat artefakter från golfens långa och färgstarka historia.