På toppen av Los Angeles ligger Getto Museum och dess campus, Getty Center. Det här muséet är väldigt nytt (för att tala om muséer) och öppnade inte sina dörrar förrän 1997. Den som besöker Getty Center får inte bara njuta av en strålande samling konst, enastående arkitektur och en fantastiskt anlagd och välskött trädgård, utan kan dessutom blicka ut över stora delar av Los Angeles. Hit kommer också 1,8 miljoner besökare varje år för att gå in på Getty Museum. Om du besöker Änglarnas stad så borde du definitivt även se till att åka upp till Getty Center.

Historien om Getty Center

Historien om Getty Center börjar egentligen hemma hos J. Paul Getty 1954. Getty ägda nämligen så mycket konst att ha tyckte sig behöva mer utrymme för den. Han lät därför bygga ut sitt hus så att det fick en ny museiavdelning. Den nya avdelningen räckte ett tag, men på 1970‑talet behövde han ännu mer plats och lät därför bygga en italiensk vill på tomten. Tyvärr dog Getty 1976, men hela hans egendom tillföll Getty Trust i syfte att användas för museiändamål. Men, återigen växte konstsamlingen sig alltför stor för att få plats på ägorna. Därför köpte Getty Trust 1983 marken där Getty Center ligger i dag. Man valde sedan Richard Meier till arkitekt och arbetet kunde påbörjas. Enligt den ursprungliga planen skulle Getty Center stå klart redan 1988, men arbetet drog ut på tiden och blev alltså försenat med nästan tio år.

Meiers arkitektur

Uppdraget att designa Getty Center tillföll alltså Richard Meier. Även om byggnationen blev kraftigt försenad så är Getty Trust antagligen nöjda med valet i dag. Getty Center är nämligen ett arkitektoniskt mästerverk. Även om du inte har tid att gå in på själva muséet så kan det absolut vara värt att åka till Getty Center bara för att promenera runt på området. De vita stenbyggnaderna med stilrena, moderna och tidlösa linjer, växter och fontäner tillsammans med den storslagna utsikten gör besöket väl värt att trotsa Los Angeles ökända trafik för.

Getty Museum i dag

I dag besöker ungefär 1,8 miljoner människor Getty Museum varje år – en siffra som bekräftar Muséets storhet och gör det till ett av de mest populära muséerna i hela USA. Men det är inte bara arkitekturen och utsikten som lockar turisterna hit. Muséet kan nämligen stoltsera med en imponerande samling konst. Man har bland annat Vincent van Goghs målning Irises och Pontormos Halberdier från 1530. I samlingen har Getty Center dessutom en kopia av Portrait of Luis XIV, samt Arii Matamoe av Paul Gauguin. Men även såklart en hel del annan konst. Här finns en stark samling av blandade verk – både målningar, skulpturer, fotografi och manuskript.

För den som vill besöka Getty Center och se konstsamlingen på Getty Museum gäller det eventuellt att passa på. Invånarna i Los Angeles går ju alla runt och väntar på ”det stora skalvet”. Skulle en sådan jordbävning komma finns det tyvärr en risk att Getty Center och dess kollektion förstörs. Förhoppningsvis kommer aldrig det stora skalvet, men för att vara på säkra sidan kan det vara en bra idé att besöka Getty Center så fort man kan!