Art too bad to be ignored

The Museum Of Bad Art (MOBA) är muséet för dålig konst. Det är ett privat museum i Boston, utan vinstintressen, som ”hyllar arbetet av konstnärer som inte skulle bli utställda eller uppskattade i något annat forum”. Det grundades 1994 då konsthandlaren Scott Wilson hittade en extremt ful tavla i soporna. Han visade den för en vän som blev eld och lågor och uppmanade Scott att börja samla dålig konst. Han menade att viss konst är för dålig för att inte uppmärksammas. Inom ett år var samlingen i hans hem så välbesökt att han skaffade lokaler och grundade The Museum of Bad Art. “Då alla städer i världen har åtminstone ett museum med den bästa konsten, är MOBA det enda museet dedikerad till den sämsta”, enligt Scott.

Hög låg standard

Även om MOBA-s motto är “Art to bad to be ignored”, håller de en hög låg standard. Nio av tio verk refuseras för att de inte är dåliga nog. Konstverken ska ha varit gjorda med uppriktighet, att personen verkligen försökt göra konst, men där något gått fel, antingen i utförandet eller i själva idén. Brist på konstnärlighet är inte tillräckligt för att bli antagen. Inte heller medveten kitsch. Verket måste ha en “Oh my God” kvalitet. Kommersiella, men urdåliga, verk är inte heller intressanta. Många tavlor och statyer är donerade, ofta av konstnären själv. Andra kommer från loppisar och second hand-butiker. Priset får då vara max $6.50. Konstverk som gallras ur säljs på auktion. Eventuell vinst går till Frälsningsarmén, eftersom “de bidragit med så många verk”. Varje målning eller skulptur på MOBA presenteras med namn på konstnären, hur verket anskaffades samt en hysteriskt rolig analys av verkets möjliga intention eller symbolism. På hemsidan finns ett urval bilder av de ca 700 verken med tillhörande texter.

Typiska MOBA-konstnärer

Typiska MOBA-konstnärer har ofta svårigheter att avbilda händer och fötter. De maskerar denna oförmåga med att måla figurens arm utanför duken, gömma händerna i långa ärmar, bakom ryggen eller liknande. MOBA-landskap ser ibland ut som de är målade med slutna ögon. En himmel som är allt annat än blå, flora skapade utan någon som helst referens till existerande växter. Fauna målade i bakgrunden så småttigt att det är omöjligt att se vad det är för djur. Perspektiv används inkonsekvent, eller konsekvent fel. Antingen skiftar det från en målning till en annan, eller inom samma. Typiskt för MOBA-konstnärer är svårigheten med näsor. De är titt som tätt målade och ommålade så manga gånger att näsan blivit i 3D.  Att använda blandade material är också typiskt för en MOBA-konstnär. Fjädrar, glitter eller hår klistras på konstverket. Dessutom, vissa konstnärer som förstår att de är dåliga renderar att måla in en apa eller pudel och tro att verket är räddat.

Anti-konst?

Museet har blivit kritiserad för att vara anti-konst, men grundarna förnekar detta. De säger att ”Vi är här för att fira en konstnärs rätt att misslyckas”. MOBA har gjort stor succé. Besökarna har fantastiskt kul med många gapskratt. Samtidigt pågår en diskussion om begreppet konst, vad det är och vem som äger definitionen. Museum of Bad Art har fans över hela världen som följer samlingarna på hemsidan, på Facebook och Youtube.