Cancún är en storstad belägen på Yucatanhalvöns spets i Mexiko. Här möter mexikanska golfen det Karibiska havet och tillsammans bidrar dem till ett spektakulärt, tropiskt klimat, på land som under ytan. Mexiko är en topp-destination framför allt för många havsfantaster och dykare, med ett brett utbud av vattensporter och ett extraordinärt marint liv.

Cancún Underwater Museum är, som det låter, ett undervattensmuseum. Detta museum är placerat i ett marinreservat och är ett av sitt slag då det innehåller hundratals olika skulpturer, placerade på havets botten, i fyra olika installationer. Utställningen hade sin invigning i december, år 2010, och kallas för ”MUSA”, Museo Subacuático de Arte. Denna turistattraktion lockar till sig många dykare, men även snorklare och fridykare då skulpturerna ej befinner sig längre ned än 8 meters djup. Det räcker alltså med ett grundläggande certifikat i dykning eller enklare simkunskaper för att kunna njuta utav dessa vackra utställningar. Tycker man mindre om vatten eller har problem med att simma så finns även guidade turer i båtar med glasgolv att ta sig dit med.

Mexiko har i övrigt ett fantastiskt marint liv och erbjuder många dyk- och snorklingsajter. Här kan du uppleva undervattensgrottor, färgglada rev och många större marina arter såsom barracudor, rockor och revhajar.

Cancún är varmt och soligt oavsett vilken tid det är på året, även vattentemperaturerna håller sig mellan 25-29 grader året om. November till april är rekommenderat för dem som vill undvika regnsäsong.

Idén om ett friskare marint liv

Syftet med projektet är bland annat att demonstrera ett samspel mellan konst och miljövetenskap. I samband med projektet hoppas man på att dra uppmärksamhet bort från de högt belastade korallreven runtom Cancún och ge dem chansen till att rehabilitera sig. Skulpturerna är dessutom tillverkade i betongblandningar som stimulerar korallväxt och bidrar till att bygga upp större och friskare rev.

Utställningen består som sagt utav fyra olika installationer. Dessa kallas för The Silent Evolution, The Archive of Lost Dreams, Man on Fire och The Gardener of Hope. Den absolut största utav dessa utställningar är ”The Silent Evolution” som består utav inget mindre än 400 statyer av människor i mänsklig storlek. Totalt sträcker sig konstverken över 420 kvadratmeter och väger tillsammans över 200 ton.

Mannen bakom de flesta utav konstverken heter Jason deCaires Taylor. Han är tidigare känd från andra undervattensprojekt, bland annat ”Underwater Sculpture Park” i Grenada, Västindien. Här finns bland annat det kända konstverket ”Vicissitudes” som består utav statyer utav barn i mänsklig storlek som håller hand i en cirkel. Detta konstverk är för att hedra afrikanska förfäder som försvunnit i vattnet under en tid med slavskepp och slavhandel.

I utställningen finns även vissa konstverk gjorda utav lokala konstnärer: Karen Salinas Martinez, Rodrigo Quinones Reyes, Salvador Quiroz Ennis, Elier Amado Gil och Roberto Días Abraham.

Roberto Días Abraham är även tidigare ansvarig för ”Cancún Nautical Association” som arbetar för ett mer hållbart marint liv. Han grundade detta projekt tillsammans med en man vid namn Jaime Gonzalez Cano, ansvarig för ”Cancún National Marine Park”. Dem anställde tillsammans den engelske skulptören Jason deCaires Taylor för projektet.