I Chicagos vackra park, Grant Park, ligger ett av världens främsta museer, nämligen Art Institute of Chicago. Museet är ett av de allra största, och äldsta, museerna i USA, och dess entré vaktas utav två ståtliga lejonstatyer. Hit kommer årligen ungefär en och en halv miljon gäster för att se de olika utställningar som museet anordnar, samt den fasta kollektionen bestående av nästan 300 000 olika verk av konstnärer som Pablo Picasso och Edward Hopper. Här arbetar dessutom en mängd kuratorer och forskare i konstens tjänst – både för att bevara och utveckla konsten. Hela fem laboratorier är dedicerade åt att bedriva forskning om hur man bäst ska bevara gamla konstverk och antikviteter. Här ligger dessutom ett av landets största konstbibliotek, nämligen Ryerson and Burnham Libraries. Sammantaget är det här ett riktigt mecka för konstälskare och ett måste för den som åker över till andra sidan Atlanten.

Kort om staden Chicago

Chicago är en pulserande stad som blir allt mer trendig ju längre tiden går. I dag är faktiskt Chicago den stad i staterna som besöks av flest människor varje år, efter New York City. Staden är dessutom en av USA:s största städer och har hela 2,7 miljoner invånare. Chicago ligger på stranden av Lake Michigan i USA:s inland, och förutom Art Institute of Chicago kan den som turistar i Chicago även passa på att besöka sevärdheter som Millenium Park, Willis (Sears) Tower och Lincoln Park Zoo.

Art Institute of Chicago – historia

Det var redan 1866 som ett gäng konstnärer bildade Chicago Academy of Design. Syftet var att driva en egen skola med ett tillhörande konstgalleri. Inspirationen hittade man hos samtida europeiska konstakademier, som länge kört på ett liknande koncept. Två år senare var verksamheten igång och blev snabbt en framgångssaga. Ett hinder på vägen var dock den stora brand som härjade Chicago 1871. I branden förstördes den byggnad som hade konstruerats som hem åt skolans elever. Branden blev kostsam och resulterade i stora skulder som till sist drev verksamheten i konkurs. 1879 drog man därför igång igen med nytt namn, Chicago Academy of Fine Arts – ett namn som 1882 kom att bytas till dagens Art Institute of Chicago. Under detta namn har sedan verksamheten alltså vuxit till ett av världens främsta museer.

Art Institute of Chicago – utställningar och kollektion

Art Institute of Chicago har hela elva avdelningar med olika inriktningar, bland annat American Art, Asian Art och European Painting and Sculpture. I den sistnämnda avdelningen finns en imponerande samling av impressionistisk kost. Samlingen omfattar inte mindre än 30 stycken verk av den store franska målaren Claude Monet. Här finns även verk av Georges Seurat, samt Vincent van Goghs båda verk Bedroom in Arles och Self-porttrait. För den som är intresserad av den impressionistiska eran så är Art Institute of Chicago definitivt värt ett besök. Ytterligare en viktig avdelning är Modern and Contemporary Art. Här hänger tavlor från flera kända, samtida och moderna konstnärer, såsom René Magritte och Cindy Sherman, men även Andy Warhol och Jackson Pollock berikar utställningen med sina fantastiska verk!