Arnold Äventyraren

Han har tampats med vilda djur, bott med kannibaler och pygméer, sjungit svenska nubbevisor på Madagaskar och festat med kommunistpartiet i Tadjzikistan. Arnold ”Äventyraren” Wernerssons kärlek står till resor och äventyr. Mest är han fascinerad av folkslag som lever nära naturen. Resorna har gått långt bort ifrån de stora vägarna. Genom täta skogar, ringlande vattendrag och vidsträckta öknar har han mött folk som få känner till. Naturen, klimatet och skiftande kulturer är ständiga följeslagare. Arnold började resa i 20-årsåldern och har aldrig slutat. Han är med i, och en av grundarna till, 100-klubben för folk som rest till minst hundra länder. Själv har han hitintills besökt över 160 länder. De flesta länder i Afrika, Sydamerika, Västindien och Söderhavet är avbockade. 

Museum i hönshuset

På sina resor har Arnold samlat en mängd föremål. Samlingen blev så stor att han öppnade ett museum hemma på familjegården i Önneköp. Hönshuset byggdes om till Arnolds Kannibalmuseum.  Här trängs tusentals föremål från jordens alla hörn. Vissa saker är mer normala souvenirer. Men de flesta är handgjorda bruksföremål från olika infödingsstammar, kannibaler och indianer. Här trängs masker från alla kontinenter och för olika ändamål. Uppstoppade djur. Musikinstrument. Konst. Kultföremål för religiösa riter. Husgeråd, vapen, verktyg, dräkter, statyer, skrin och annat smått och gott. Udda saker som en flisa från Stalins sommarhus eller en bit kakel från Haile Selassies palats. Alla saker har sin egen historia.

Resor till avlägsna platser

Arnold blev fascinerad av det främmande och exotiska som liten när han läste om Sten Bergmans resor. Bergman och hans fru bodde hos och blev adopterad av kannibaler på Nya Guinea. Lilla Arnold gav sig själv löftet att resa för alla sina pengar. Drömmen blev att åka så långt bort som möjligt och få leva tillsammans med naturfolk. Alla resor går inte att planera. Möten med människor leder ofta ännu längre bort, till ännu mer avlägsna platser. In i djungeln, upp i bergen, ut i öknen, på ringlande floder och snåriga stigar. Det är det oväntade som lockar. Nu har de flesta drömmar uppfyllts. Arnold har bott med kannibaler både i Nya Guinea, Melanesien och Afrika. Rädd för människor som påstår sig ha ätit andra människor är han inte. Ödmjuk inställning, humor och att inte ta sig själv på så stort allvar. Då går möten med det mest främmande oftast riktigt bra, menar han. Pengarna till resorna tjänar han ihop genom sitt företag som förmedlar hus och lägenheter i Spanien. Vartannat år resar han med fru och de tre barnen, vartannat år luffar han själv eller med andra äventyrare.

Arnold en upplevelse

Mellan Kristianstad och Sjöbo i Skåne ligger hönshuset i Önneköp. Här i Kannibalmuseet följer man med Arnold på en del av hans resor och äventyr. Samlingen av alla dessa exotiska föremål är en upplevelse. Men den största upplevelsen är Arnold själv. Till besöket kommer nämligen guidning. Arnold berättar levande och engagerande om de prylar han har, platser han besökt och personer han mött.  Trots alla resor är han en hemkär globetrotter. Gården i Önneköp återvänder han alltid till. Varmt välkomna till Arnolds värld!