Armémuseet ligger väldigt centralt på Östermalm i Stockholm samt har en lång historia och är ett av Stockholms äldsta museer. Museets fokus ligger på militär och militärhistoria precis som namnet antyder.

Museet innefattar över 100 000 fantastiska föremål, alltifrån föremål från medeltiden till mer modernare föremål där man kan hitta allt ifrån vapen, gamla telefoner, kläder. Man hittar nämligen allt möjligt inom det militära och är unikt i Sverige med sin tydliga profilering. Naturligtvis pågår det olika utställningar men det finns vissa fasta punkter som b.la Raoul Wallenbergs rum, ett rum man har dedikerat åt den store Raoul Wallenberg och hans gärningar under det andra världskriget. 

Ett av Stockholms äldsta museer

Museet har en väldigt intressant historia och själva byggnaden där museet huserar kan dateras ända bak till 1600 men själva muséet startade på 1800-talet. Byggnaden som låg vid den så kallade  Artellerigården som i själva verket var ett tyghus, en plats där man förvarande vapen men där det även fanns en verkstad och en smed. Själva byggnaden renoverades och stod klart 1770. 1807 så river man flera byggnader och regementet som hade hållit hus i byggnadens flyttade ut 1877 och 1879 grundas Artellerimuseum i samma byggnad. Artellerimuseum stängdes för renovering men slog upp portarna igen 1943 då men det nuvarande namnet Armémuseet. 

Vad kan man förvänta sig som besökare att se på armémuseet? Som tidigare nämnt så finns det ca 100 000 föremål, alltifrån medeltiden och nutida föremål. Man kan hitta vapen, kläder, fordon, fanor och mycket annat. Dock ska tillägas att man endast kan se en bråkdel av samlingarna väl på museets olika utställningar, resten finns på andra museum runt om i landet men också ute över hela världen.  Vissa utställningar är fasta medans vissa är på besök. under 400 år levde, vapen man använde, och mycket mer. En väldigt sevärd utställning!  Utställning “Krig och fred 1900-talet” visar 1900-talets blodiga historia med som bekant två olika världskrig men också Sveriges roll under dom två stora krigen. Utställningen visar även Sveriges fredroll under århundradet och ger en väldigt intressant bild av Sverige under det förra århundradet. Ett av museets absolut intressantaste men också viktigaste permanenta utställning är “Raoul Wallenbergs rum” som visar hur Wallenbergs historiska gärningar under kriget men där man också får se judars historia i Sverige under den tiden. En mycket viktig utställning som är kanske det mest besökta på museet. I utställningen “Vapen och Rockar” så får man precis som namnet antyder en titt på vapen genom flera århundraden och kläder, främst uniformer.  

Utställningen “Moderna vapen” så kan man se vapen från sent 1800-tal fram till idag.  Alltifrån handvapen till missiler och andra avancerade vapen. I Utställningen “Sadelkammaren” får man följa hästen som idag man oftast kan se i samband med något officiellt eller kungligt besök men så sent som på 1800-taket var hästen kanske militärens främsta transportör och en väldigt viktig kompentent i soldaters liv. Detta är bara några av alla utställningar som man kan hitta på Armémuseet och är man det minsta intresserad av militärhistoria är museet ett måste och man befinner sig i huvudstaden.